Hoppa till huvudinnehåll

Ryska häckstjärnan Sergej Sjubenkov medger i Yle-intervju att han kan byta nationalitet för att få tävla i Tokyo: ”Det är det allra sista alternativet”

Sergej Sjubenkov.
Sergej Sjubenkov. Bild: imago images/Xinhua/All Over Press Sergej Sjubenkov

Han har vunnit både VM- och EM-guld – men på grund av de otaliga vändningarna i den ryska dopningshärvan ser det allt mer sannolikt ut att det inte blir något OS-guld. Det är en fullständig katastrof, säger Sergej Sjubenkov till Yle Urheilu.

Fem miljoner amerikanska dollar. Så mycket skulle det ryska friidrottsförbundet böta till det internationella friidrottsförbundet World Athletics senast i början av juli.

Men WA fick aldrig några pengar. Frågan är vad som händer för friidrottarna i landet nu.

– Det är en fullständig katastrof. Situationen kan ha varit usel tidigare, men det kändes faktiskt som att det hade blivit bättre den senaste tiden. Så hände det här med Lysenko och så är vi här igen, säger Sergej Sjubenkov till Yle Urheilu och tillägger:

– Jag kan inte förstå hur det gick så här.

Orsaken till de massiva böterna är fallet Danil Lysenko, som uppdagades i fjol. VM-medaljören i höjdhopp hade försökt förklara missade dopningstest med förfalskade dokument.

Det visade sig snabbt att det ryska friidrottsförbundet var involverat. Förbundsledningen hade hjälpt till med att hitta på svepskäl.

"Finns varken resurser eller sponsorer"

Det ledde till att WA dömde förbundet till böter på fem miljoner amerikanska dollar. Dessutom begränsades antalet ryska idrottare som får delta i kommande stortävlingar till högst tio.

Det ryska friidrottsförbundet har skyllt på coronaviruset och allmän resursbrist. De har försökt förhandla om andra villkor. WA ska ta upp frågan igen i slutet av juli.

– Förbundet är verkligen i en svår sits. Det finns varken resurser eller sponsorer. Men jag vet inte hur man inte har hittat pengar för att betala böterna. För de gick ju ändå med på att göra det och då ska de kunna betala. Det här borde de ha meddelat redan i mars, säger Sjubenkov.

Sergej Sjubenkov.
Sergej Sjubenkov i farten. Sergej Sjubenkov. Bild: imago images/Chai v.d. Laage/All Over Press Sergej Sjubenkov

För just Sjubenkov personligen handlar det om en enorm besvikelse. VM- och EM-guldmedaljören i 110 meter häck visade i Doha i fjol att han fortfarande hör till världseliten då han trots att han strax innan rehabiliterat sig från en knäskada slutade tvåa på den korta häcken.

Nu är hans stora mål att uppnå OS-drömmen. Han fick inte delta i OS i Rio på grund av det kollektiva straff som det internationella förbundet, då under namnet IAAF, gav – och nu är det också oklart om han kommer att få starta i Tokyo nästa år.

– Jag är väldigt orolig, medger han i Yles intervju.

– Det här är mitt jobb, mitt liv. Jag har många titlar och priser, men ingen OS-medalj. Det är det jag just nu hungrar efter. Tokyo är mitt huvudmål. Jag har vunnit allt annat, fortsätter Sjubenkov.

"Vill verkligen inte tvingas ta ett sådant beslut, men ..."

Han är inte ensam med sin frustration. Höjdhoppningsdrottningen Maria Lasitskene har redan länge talat ut om hur det ryska friidrottsförbundet borde skärpa sig.

Lasitskene har också offentligt flörtat med tanken om att representera ett annat land i stortävlingar. Det har också Matvei Volkov, 16-åringen som satte världsrekord i sin åldersklass i stavhopp tidigare i år, gjort.

Men hur är det med Sjubenkov?

– För det första, gällande Volkov: det låter logiskt för honom. Han är ung och väldigt lovande. Han har en fantastisk karriär framför sig. Det är en chans man inte ska slänga bort, säger Sjubenkov och fortsätter:

– Men min situation är mer komplex. Jag är nästan 30 och tar det ytterst försiktigt i den här frågan. Allt är möjligt, men det är det allra sista alternativet för mig. Man kan inte göra så att man bara tävlar för något annat land och sen återgår till det normala.

– Jag vill verkligen inte tvingas ta ett sådant beslut, men om det är det enda sättet som jag får tävla på så kommer jag att vara tvungen att göra det.

Minns fortfarande Helsingfors med värme

Sjubenkov valdes i början av året till hela 2010-talets bästa häcklöpare. Ryssen, nu alltså 29 år gammal, tog världen med storm då han redan i Helsingfors 2012 knep EM-guld.

– Det var mitt första stortävlingsguld i vuxen ålder. Och dessutom fick jag posera med bandet Nightwish efteråt. Alla mina drömmar blev sanna under en och samma vecka, säger Sjubenkov och skrattar.

Efter tävlingarna blev han en stjärna i hemlandet. Och uppmärksamheten blev allt större då framgångarna radades upp.

Sergej Sjubenkov skriver autografer efter sitt EM-guld.
Sjubenkovs autograf var eftertraktad på Olympiastadion efter EM-guldet. Sergej Sjubenkov skriver autografer efter sitt EM-guld. Bild: Markku Ojala / EPA / All Over Press Sergej Sjubenkov

Men efter att den statsledda dopningen avslöjades har grenens rykte förstörts.

– Inte var det den mest populära grenen innan heller, men den är det verkligen inte nu. Tidigare var det bara i samband med OS som man lyfte fram friidrotten, men nu finns det inte ens sommarspel att hajpa, säger Sjubenkov.

Själv har han börjat engagera sig inom antidopningsarbetet. Sjubenkov sitter nu med i friidrottsförbundets antidopningskommitté.

– Nu är alla ryska idrottare som finns i toppen ett exempel på hur långt man kan gå utan att dopa sig. Vi blir testade mycket, till och med mer än andra. Nu håller vi på med att ta det nästa steget, alltså att föra vidare det goda arbetet till gräsrotsnivån, säger han och fortsätter:

– Så vi gör framsteg hela tiden, men samtidigt åker vi på bakslag. Av någon orsak verkar inte vårt friidrottsförbund få ordning på torpet.

Artikeln baserar sig på Yle Urheilus Venäläisjohtajien huijaus paljastui maailmalle, mutta tuorein käänne oli liikaa jo omillekin – aituritähti Sergei Shubenkov puhuu nyt avoimesti Yle Urheilulle: "Täysi katastrofi" skriven av Jelena Leppänen.