Hoppa till huvudinnehåll

Slopade restriktioner för restaurangerna - företagare: "Det är en tudelad känsla, en ny nedstängning kan innebära en konkursvåg"

Anders Högberg är orolig för restaurangbranschens framtid.
Räddningen för Högbergs är att företaget står på flera ben, restaurang, butik, postombud, fiskrökeri och bastuflotte. Och här kan man också tanka bilen och båten. Anders Högberg är orolig för restaurangbranschens framtid. Bild: Yle/Mikaela Löv Larsmo,restauranger

Restriktionerna för restaurangerna är historia, åtminstone för närvarande. Företagaren Anders Högberg i Larsmo är ändå orolig för framtiden. En ny nedstängning kan bli ödesdiger för en redan hårt pressad bransch.

Restaurangernas restriktioner som gäller öppethållningstider, servering och kundmängd är slopade. Visst är det en lättnad för Anders Högberg som driver familjeföretaget Strandis i Larsmo.

Samtidigt ser han med oro på framtiden.

- Jag skulle önska att smittoläget ute i världen skulle se annorlunda ut. Vi har inte drabbats av coronan i någon större utsträckning och därför bävar jag för vad som komma skall, säger Högberg.

Däremot har restaurangbranschen redan drabbats hårt ekonomiskt. Frågan är om man agerat klokt säger Högberg.

- Jag tror att man hade kunnat göra på annat sätt, efterklokheten får väl ge svar på den frågan. Jag tror att vi har en svår höst som väntar oss.

Skjutit framåt kostnader för att klara våren

Högberg säger att många inom branschen försökt att skjuta fram kostnader för att klara våren. Så småningom börjar de här kostnaderna strömma in, och sammanfaller detta med en ny nedstängning så är det spiken i kistan för många restauranger.

- På sätt och vis kan man säga att vi har skjutit på eländet.Om vi möter nya restriktioner och måste slå av på takten så är jag illa rädd för att en stor konkursvåg väntar oss. Jag hoppas innerligt att jag har fel, säger Högberg.

Standis vid Storströmmen i Larsmo.
Strandis har en stor terrass som varit till nytta när restriktionerna begränsat antalet kunder inomhus. Standis vid Storströmmen i Larsmo. Bild: Yle/Mikaela Löv Larsmo,restauranger

Tvungen att permittera personalen

För att klara våren har Högbergs försökt att driva företaget med familjekrafter, så långt det varit möjligt. Men det är inte möjligt på längre sikt. På sommaren har man mellan 30 och 35 anställda.

- Från och med juni tog vi tillbaka all personal, vi visste inte om det skulle bära eller brista. Men det bar faktiskt, mycket tack vare det vackra vädret.

Hade juliregnet fallit en månad tidigare så hade man stått inför stora problem när bara hälften av platserna inomhus fick fyllas. På Strandis har man en stor terrass och ett naturskönt läge intill Storströmmen.

- Jag lider med mina kollegor som inte har uteplatser. Med femtio procent av kapaciteten och löpande hyror har det knappt lönat sig att öppna dörrarna, säger Högberg.

Närturister har upptäckt Larsmo

En del kunder har vågat sig ut trots pandemin, medan andra valt att stanna hemma. Numerärt kommer man inte upp till en vanlig sommarsäsong, säger Högberg.

Men på plussidan har han märkt att han möter många nya ansikten. Många väljer att turista i närregionen.

- Många väljer i sin tur att vistas på sina sommarstugor. De rustar upp och bygger nya terrasser och det är ju också bra, kapitalet stannar i landet, säger Högberg.

Ravintolan keittiöhenkilökunta valmistelevat menuateriaa.
Ravintolan keittiöhenkilökunta valmistelevat menuateriaa. Bild: Henrietta Hassinen / Yle restauranger,restaurangbranschen,Catering,take-out

Utländska företagskunder föll bort

Under de första nedstängningarna var det bara hämtmat som gällde, och man driver inte en restaurang enbart med hämtmat säger Högberg.

Räddningen för Högbergs är att företaget står på flera ben, restaurang, butik, postombud, fiskrökeri och bastuflotte. Och här kan man också tanka bilen och båten.

- När det gäller bastuflotten så dog allting ut, alla bokningar försvann. Företagen tar inte heller hit några utländska gäster, de har varit en viktig kundgrupp för oss.

Arbetskraften söker sig till tryggare branscher

I våras blev Högbergs tvungna att permittera 80 procent av personalen. Det var en alldeles ny och otrevlig upplevelse.

- Det har jag aldrig varit med om förr under mina 35 år i branschen. Det var jättejobbigt, för personalen är vårt största kapital. Men det fanns inga andra möjligheter, säger Högberg.

Högberg oroar sig över att hela restaurangbranschen drabbats av turbulens. Nu söker allt flera jobb på annat håll på grund av de osäkra tiderna.

- Vad som nu sedan är tryggt i dessa tider? Men restaurangbranschen dras med många stora frågetecken, säger Högberg.