Hoppa till huvudinnehåll

Staffan Tast satsar på bostäder i Ryssland - kärleken till landet betyder inte att han gillar det som händer inom politiken

Stefan Tast sitter inomhus med händer knäppta framför sig.
Staffan Tast fastnade för det ryska språket under sina utbytesstudier i Australien. Stefan Tast sitter inomhus med händer knäppta framför sig. Bild: Kerstin Kronvall Ryssland

Det finns ett Ryssland som göms under ytan av storpolitik, säger företagaren Staffan Tast som har bott i Ryssland sedan 2003.

Människor i Ryssland följer samma trender som människor i andra länder i Europa. Det gäller också boende och investeringar som Tast själv arbetar med.

Hyresgäster i Sankt Petersburg vill bo i ljusa, moderna bostäder där allt fungerar.

Och liksom i så många andra länder vill man gärna ha en öppen planlösning med kök och vardagsrum ihop.

Många föredrar också att hyra en lägenhet framom att köpa sin bostad. Det är enklare och flexiblare och man måste inte binda kapital i tjugo år framåt.

Man gör nu som det passar nu – och nästa år som det passar då, säger Staffan Tast.

Han hör till de finländare som verkligen känner Ryssland väl.
Staffan Tast har hunnit bo i många ryska städer. Den första av dem var Vladivostok dit han kom som 25-årig student. Senare har han bott i Moskva, Habarovsk, Tula, Smolensk och Sankt Petersburg.

Intresset för det som ligger bakom Finlands östgräns väcktes tidigt.

Staffan Tast berättar om hur han som skolpojke besökte en kamrat i Isnäs i Östnyland och vid Pernåvikens strand tittade österut.

Där långt borta började Sovjetunionen och allt det som vi kände tog slut. Det kändes som världens ände, säger Tast. Då hade han ingen aning om att han en dag skulle leva sitt vuxna liv i Ryssland.

Tanken på att det fanns en stor del av kartan som låg så nära både geografiskt och historiskt men som ändå var utom räckhåll fascinerade honom.

Nyfikenheten kittlades ytterligare av att omgivningen antingen var ointresserad av Sovjetunionen eller tyckte illa om landet.

En lång omväg till ryskan

Vägen till Ryssland gick för Staffan Tasts del via Australien.
Det var nämligen först då han kom som utbytesstudent från Hanken i Helsingfors till Melbourne som han började studera ryska.

Då han väl kommit igång med språkstudierna ville han inte att kunskaperna skulle gå förlorade och sökte sig därför till Vladivostok för att fortsätta läsa ryska.

Där trivdes han förträffligt och började tycka allt mera om det ryska språket.

Staffan Tast kände att han ville bo utomlands men inte alltför långt borta hemifrån. Och han ville leva i ett spännande land. Vad var spännande i Europa? Jo Ryssland!

Bostadsinvesteringar

Efter att länge ha arbetat i Ryssland som anställd grundade Tast för fem år sedan ett eget bostadsinvesteringsbolag.

Det är en expanderande bransch.

Det finns nämligen allt flera ryssar som har möjlighet att spara pengar och det finns en sammanlagd summa sparpengar som motsvarar omkring 400 miljarder euro på ryska, privata bankkonton.

Den ryska centralbanken räknar med att den summan kommer att fördubblas inom tio år.

Investeringar i alternativa sparformer – som till exempel bostäder - väntas tiofaldigas inom samma tid.

Det här betyder goda tider för sådana företag som Staffan Tasts Qasabo i Sankt Petersburg.

Det Tast erbjuder sina kunder är något han kallar en sparprodukt. Det betyder att hans företag för sina kunders räkning köper upp nya, moderna investeringsbostäder direkt av byggbolag och sedan sköter uthyrningen av bostäderna.

Avkastningen har varit god

Räntorna på bankkonton har stadigt gått ned i Ryssland. Sedan centralbanken nyligen sänkte styrräntan till rekordlåga 4,5 procent kan man räkna med att få cirka fyra procents avkastning på ett sparkonto.

Alternativa investeringsformer ger mycket mera.

Staffan Tast berättar att avkastningen på bostadssparande de senaste åren har varit omkring 7,5 procent, och totalt med värdehöjning och tillägg hela 13–15 procent.

Då bostadsinvesteringarna också är rätt lätta att förstå och riskerna inte är väldigt stora betyder det att produkten lockar kunder.

Tast har till och med nu under coronakrisen fått nya utländska kunder som har slagit till då rubelkursen har haft en svacka.

Bra land för företag

Att vara företagare i Ryssland är inte alls så besvärligt som många tror. Saffan Tast säger att det i själva verket är ganska enkelt att grunda och driva ett företag där.

Visst finns det en del byråkrati, men inget konstigt, säger Tast.
Själv har han heller inte råkat ut för utpressning eller korruptionsskandaler. Sådant slipper man om man jobbar inom en bransch där man inte trampar fel personer på tårna.

Enligt Tast placerar sig Ryssland bra i internationella jämförelser om var det är lättast att idka företagsverksamhet. Landet hör till de trettio bästa länderna i världen för företag.

Politik är inte allt

Eftersom Staffan Tast verkligen trivs i Ryssland och känner sig hemmastadd där, blir han ibland nedstämd av den politiska utvecklingen.

Han talar om den allryska omröstningen om konstitutionen som en fars.

Det känns ibland som en återvändsgränd. Varför ska ett så fint land köra fast igen?

Det som däremot gör honom glad är den ryska vardagen som han upplever som livlig och dynamisk. Han känner sig laddad av att leva mitt i den energin.

Staffan Tast uppmanar alla att besöka Sankt Petersburg som är en så fin och intressant stad. Han tror att den har potential att bli en kultstad som Berlin eller Barcelona.

Han tycker det är nyttigt att se skillnaden mellan Putin och den vanliga ryska vardagen.

- Det att man tycker om Sankt Petersburg betyder det inte att man godtar allt som sker inom politiken, säger företagaren Staffan Tast.