Hoppa till huvudinnehåll

THL:s Salminen om en eventuell andra coronavåg: Skolstängning skulle övervägas noggrant, jag tror inte att vi kan rekommendera det

Mika Salminen, Intervjuad om de två misstänkta fallen av coronavirus i Lappland
Mika Salminen tror inte det är omöjligt att justera reserestriktioner för specifika regioner i andra länder. Han tror inte på skolstängning om det kommer en andra våg av coronaviruset. Mika Salminen, Intervjuad om de två misstänkta fallen av coronavirus i Lappland Bild: Berislav Jurišić / Yle Mika Salminen,Institutet för hälsa och välfärd,Direktör

Mika Salminen, Institutet för hälsa och välfärds hälsosäkerhetschef, tror inte på skolstängningar om en andra coronavåg slår till mot Finland. Det framkommer i en intervju i Yles Ykkösaamu.

Just nu är coronaläget stabilt i Finland, men det är möjligt att en andra coronavåg sveper över Finland. Han bedömer att man skulle hantera viruset på ett annat sätt i sådana fall.

Han säger att man i Finland nu har en bättre bild av viruset och vet hur epidemin belastar sjukvården samt vem som är i riskzonen.

Salminen bedömer speciellt att man hanterar en eventuell andra våg annorlunda när det kommer till skolor. Han bedömer att skolstängning är en sådan sak som man noggrant skulle behöva överväga.

– Det har kommit mycket bevis på att skolstängning inte egentligen är av någon nytta. Skolstängning orsakar i stället mycket mer skada för barn. Jag tror i alla fall inte att vi [Institutet för hälsa och välfärd] kan rekommendera ett sådant tillvägagångssätt, säger Salminen.

Avstånd och färre butiksbesök det nya normala

I fredags publicerade institutet information om att stängningen av skolor och daghem hade liten inverkan på bekräftade coronafall bland barn och unga. Informationen baserar sig på jämförelser mellan 1–19-åringar i Finland och Sverige.

Tuija Kumpulainen, enhetsdirektör vid Social- och hälsovårdsministeriet, säger att nyckeln till en eventuell andra våg är medborgarnas medvetenhet om frågor.

– Det är lättare att prata med människor som har kunskap om viruset. I mars–april var det skrämmande. Folk var inte vana vid att hålla avstånd och gå till affären en gång i veckan. Nu är det här det nya normala, säger hon.

Landsspecifika restriktioner inte omöjliga

Kumpulainen och Salminen tog också ställning till reserestriktioner. Under måndagen öppnade Finland upp för resor till och från flera länder igen. En fråga som varit på tapeten på sistone har varit att tillåta resor till och från vissa regioner. För tillfället gäller reserekommendationerna hela länder.

Ett exempel på hur man kunde gå till väga är Danmark som tillåter resor till södra Sverige.

Problemet med Sverige enligt Kumpulainen är att de flesta rör sig till Stockholmsområdet och mellersta Sverige.

– De här områdena är inte i något bra stadium för tillfället, säger hon.

Tuija Kumpulainen
Tuija Kumpulainen. Tuija Kumpulainen Bild: Sofie Gammals/Yle social- och hälsovårdsministeriet,läkare,Tuija Kumpulainen

Salminen ser det i vissa fall som möjligt att justera landsspecifika restriktioner och i sådana fall kunde man prioritera arbetsmarknadsregioner.

– I slutändan är det nödvändigt att titta på virusläget, att man inte öppnar upp alltför lätt. Om kriterierna, förutsättningarna och möjligheterna finns – så varför inte. Ju mer komplext systemet är, desto större är riskerna, säger Salminen.

Texten är en översättning av Yle Uutisets artikel THL:n Salminen koronan mahdollisesta toisesta aallosta: koulujen sulkemista varmasti mietittäisiin hyvin tarkkaan - "En usko, että voitaisiin sitä suositella" skriven av Hanna Hanhinen. Översättning och bearbetning: Märta Nummenmaa.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes