Hoppa till huvudinnehåll

Besvikelse bland friidrottare över uteblivna startpengar – Nooralotta Neziri: ”Det handlar om att täcka kostnaderna”

Nooralotta Neziri tittar snett uppåt
Nooralotta Neziri. Nooralotta Neziri tittar snett uppåt Bild: EPA-EFE/SRDJAN SUKI friidrott,Nooralotta Neziri

Startpengar i samband med friidrottstävlingar har minskat som en följd av coronapandemin. Det finns heller inga riktlinjer vilket har lett till att skillnaderna mellan tävlingarna är stora. För mig är startpengar ett sätt att visa uppskattning, säger Nooralotta Neziri.

Under våren levde många idrottare i stor ovisshet då tävlingar ströks och träningsmöjligheterna begränsades på grund av coronapandemin.

När restriktionerna sedan lättade började det röra på sig inom idrotten, men pandemin har trots det slagit hårt mot bland annat friidrottarna även om tävlingskalendern fyllts på.

Startpengar, som är en viktig inkomstkälla, har minskat eller fallit bort helt. Bland annat häckstjärnan Nooralotta Neziri uppskattar att hon i sommar kommer att få hälften av startpengarna jämfört med tidigare år.

– För mig är startpengar ett sätt att visa uppskattning för idrottarna. Tävlingar är vårt jobb som jag anser att vi borde få någon lön för. Det är våra ansikten som säljer biljetter och toppidrottare drar betalande publik till tävlingar, säger Neziri till Yle Urheilu.

Annimari Korte och Nooralotta Neziri springer häck.
Annimari Korte och Nooralotta Neziri tillhör Finlands främsta friidrottare just nu. Annimari Korte och Nooralotta Neziri springer häck. Bild: Lehtikuva Annimari Korte,Nooralotta Neziri

Enigt Neziri är det kutym att betala ut startpengar till toppidrottare vid tävlingar i Finland. Därför är många friidrottare också besvikna över avsaknaden av startpengar enligt uppgifter till Yle Urheilu.

Neziri understryker också att hon förstår att många arrangörer har det knapert med ekonomin just nu, men menar också flera idrottare tvekat att ställa upp i tävlingar på grund av den dåliga situationen.

För Neziri är startpengar inte den primära inkomstkällan men trots allt en viktig del av budgeten.

– Startpengar är ingen stor summa, det handlar egentligen mest om att täcka kostnaderna för att komma till en tävling, säger hon.

I den inhemska GP-serien delar man ut prispengar vid varje tävling enligt en bestämd modell. I kategori A finns 2000 euro att fördela mellan de främsta. I B-kategorin var summan tidigare 1000 euro men sänktes till 800 euro på grund av pandemin.

När det gäller startpengar finns inga riktlinjer att följa och det är arrangörerna som bestämmer hur man gör för att locka idrottare till tävlingarna.

Startpengar betalas ut i Lahtis

Då GP-serien körde igång förra veckan delades inga startpengar ut men arrangörsföreningen Jyväskylän Kenttäurheilijat ordnade med inkvartering, mat och resor för idrottarna.

I nästa tävling i Lahtis på onsdag kommer startpengar att betalas ut, men enligt generalsekreteraren Janne Harjula är summan något mindre än normalt.

– Det rör sig om ungefär samma summor som prispengarna, men det varierar mellan grenarna. Under ett bra år handlar det om en betydande summa om vi får hit en internationell stjärna eller en finländsk OS-mästare. Nu är det mest måttliga summor, säger han.

För idrottsklubbarna kräver arrangemangen en stor insats. Friidrottsförbundet stödjer GP-arrangörerna med ett femsiffrigt belopp men i slutändan är det alltid klubbarna som tar den största ekonomiska risken. Intäkterna från arrangemangen finansierar också klubbarnas verksamhet.

Friidrottsförbundets ordförande Sami Itani uppger att många idrottare kontaktat förbundet angående startpengar. I samtalen har det framkommit att det finns en stor skillnad mellan tävlingarna.

Enligt Itani skulle förbundet behöva ha mer pengar att röra sig med så att man kan betala ut större summor till tävlingsarrangörer.

– Bättre finansiering skulle göra det möjligt att betala ut startpengar och inte enbart prispengar och bonusar, säger han.

Artikeln baserar sig på Yle Urheilus Suomen yleisurheilutähdet pettyivät, kun tavallinen rahapalkkio jätettiinkin maksamatta – Nooralotta Neziri muistuttaa: "Meidän kasvoillamme myydään lippuja" skriven av Kirsi Teiskonlahti.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport