Hoppa till huvudinnehåll

Fiskarsbor plockar mördarsniglar på talko: "Det är lite som att plocka svamp"

kvinna plockar snigel med pincett
Anna Ulff plockar sniglarna med en stor pincett, den sorten som vanligtvis används för att vända på steken i grillen. kvinna plockar snigel med pincett Bild: Yle/Helena von Alfthan spansk skogssnigel,främmande arter,anna ulff

Bildkonstnär Anna Ulff plockar dagligen sniglar kring sitt hem i Fiskars. Den spanska skogssnigeln, också kallad mördarsnigel, syns överallt i gräset.

Morgonsolen torkar upp gräset, men i skuggan är det fuktigt. Det tar inte länge för Fiskarsbon Anna Ulff att hitta en spansk skogssnigel.

- Det är lite grann som med svampplockning. Om man riktar in sig på att se den här bruna blobben så då ser man bruna blobbar, säger Anna Ulff.

Artikeln fortsätter efter ljudet.

Enligt Raseborgs stad har den spanska skogssnigeln, även kallad mördarsnigeln, klarat vintern ovanligt bra.

Vid staden hoppas man att invånarna i de svårast drabbade områdena kan slå ihop sig och hjälpas åt med bekämpandet.

- Speciellt efter regn kan det nästan se lite hemskt ut på gräsmattorna ibland, det är så många. Man kan få lite panik, hur ska jag bli av med dem, säger Ulff.

Anna Ulff tar fram en lång pincett och plockar upp den feta, glänsande snigeln. Hon har med sig en tom surmjölkstetra. Hon klämmer in snigeln i tetran och skruvar fast locket.

snigel med ljus undersida
Den spanska skogssnigeln har en ljus undersida. snigel med ljus undersida Bild: Yle/Helena von Alfthan spansk skogssnigel,främmande arter,mördarsnigel

I Fiskars har byaföreningen ordnat flera snigeltalkon i år. Bildkonstnär Anna Ulff har deltagit i talkona, men också plockat sniglar på egen hand.

Fördelen med att plocka tillsammans är den sociala samvaron.

- Det är rätt så trevligt att gå och plocka sniglarna och äcklas tillsammans, så att säga. Det har en starkt socialt sammanbindande effekt, säger Ulff.

kvinna i röd tröja
Anna Ulff är bildkonstnär och bor i Fiskars. Att plocka sniglar har blivit en daglig vana. kvinna i röd tröja Bild: Yle/Helena von Alfthan Fiskars, Raseborg,anna ulff

Men ett talko räcker inte till. Den milda vintern har lett till att sniglarna övervintrat bra. Den spanska skogssnigeln är en invasiv art. Den hotar våra naturligt förekommande arter, och orsakar skada i trädgårdar.

Anna Ulff har fått se sin sallad försvinna i sniglarnas gap. Hon plockar sniglar nästan varje kväll, både på sin egen gård och i närheten.

- Om jag har plockat regelbundet några kvällar på min gräsmatta så är det inte lika mycket sedan. Men man hittar alltid mera.

En spansk skogssnigel gömmer sig i gräset
Att plocka sniglar är lite som att plocka svamp. Först syns inget, sedan vänjer sig ögat och de bruna sniglarna går att urskilja i gräset. En spansk skogssnigel gömmer sig i gräset Bild: Yle/Helena von Alfthan spansk skogssnigel,främmande arter,mördarsnigel

Det finns gott om sniglar och snäckor på den fuktiga gräsmattan. Snäckorna, små sniglar med hus på ryggen, lämnar Ulff ifred.

Hon plockar en spansk skogssnigel efter en annan in i burken. Hon ser till att inte röra vid sniglarna med bara händer. Slemmet kan innehålla skadliga bakterier.

De är bruna på ovansidan och ljusa på undersidan. En orange rand går runt undersidan. Färgen på ovansidan kan variera från ljusbrun till mörkbrun.

kvinna sätter en snigel in i en surmjölksburk
Sniglarna lägger Anna Ulff i en surmjölkstetra. När den är full häller hon kokande vatten i tetran och kastar hela paketet i brännbart avfall. kvinna sätter en snigel in i en surmjölksburk Bild: Yle/Helena von Alfthan spansk skogssnigel,främmande arter,anna ulff

Det finns många sätt att göra sig av med mördarsnigeln. Det viktiga är att inte lämna kvar döda sniglar i naturen. Den spanska skogssnigeln drar sig inte för att äta upp sina artfränder.

Anna Ulff brukar hälla kokande vatten in i burken för att döda sniglarna. Sedan kastar hon hela förpackningen i brännbart avfall.

kvinna letar efter något på marken
Anna Ulff på jakt efter sniglar. kvinna letar efter något på marken Bild: Yle/Helena von Alfthan spansk skogssnigel,främmande arter,anna ulff

Andra sätt att döda sniglarna är att lägga dem i frysen eller klippa sniglarna i bitar. Då är det viktigt att se till att bitarna inte hamnar i naturen.

Till sist ännu miljöinspektör Jouni Stordells bästa tips att göra sig av med sniglarna. Videon är från i fjol.