Hoppa till huvudinnehåll

Förbundet backar efter skidskyttarnas påtryckning – supersprinten införs inte nästa säsong

Marte Olsbu Röiseland vann guld i sprintstafett mixed.
Marte Olsbu Röiseland vann guld i sprintstafett mixed. skidskytte,Marte Olsbu Røiseland

Det var tänkt att supersprint skulle introduceras i världscupen vid nästa säsongsavslutning i Holmenkollen. Men skidskyttarna har inte gillat upplägget och nu har förbundet tänkt om. Vi kommer att behöva genomföra fler tester i IBU-cupen, skriver förbundet.

Internationella skidskytteförbundet IBU ville kasta om i programmet för världscupavslutningen nästa säsong. Förbundet planerade att plocka in supersprint, en tävlingsform som man tidigare endast kört i IBU-cupen.

I supersprint tävlar alla först ett kval med ett liggande och ett stående skytte. De 30 bästa går sedan vidare till en masstart där man skjuter fyra gånger. Banan i supersprinten är en kilometer lång.

– Jag kan tycka att det blir lite konstigt att kasta in det i en avslutning när världscupen och allt ska avgöras. Att det då är en disciplin som inte körts på VC-nivå förut blir konstigt, sa den svensken skidskytten Sebastian Samuelsson till SVT i våras.

Nu meddelar ändå förbundet att man skrotar planen på att ha en supersprint i säsongsavslutningen. Förbundet har diskuterat saken med bland annat de aktivas kommitté.

– Vi kommer att behöva genomföra fler tester i IBU-cupen innan vi presenterar den på den största scenen. Vi kommer att ha en traditionell säsongsfinal med sprint, jaktstart och masstart, skriver IBU på twitter.

I framtiden kan det bli aktuellt att supersprinten ersätter distansloppet i världscupen. IBU har också antytt att distansloppet kan försvinna från OS-programmet.