Hoppa till huvudinnehåll

Första nya coronafallet i Vasa sjukvårdsdistrikt sedan slutet av maj – personen har smittats i Sverige

Man med läkarrock står framför Vasa centralsjukhus. Ser allvarlig ut.
Infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus säger att den smittade personen och dennes familj har befunnit sig i frivillig karantän sedan de kom från Sverige. Man med läkarrock står framför Vasa centralsjukhus. Ser allvarlig ut. Bild: Yle/Pia Lagus Juha Salonen,Vasa centralsjukhus,salonen

Vasa sjukvårdsdistrikt meddelar att man har bekräftat ett nytt fall av covid-19. Det är det första nya fallet på en och en halv månad. Personen har smittats i Sverige, säger infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus.

Juha Salonen berättar inte var i Österbotten den smittade personen finns eftersom man inte vill att patienten ska kunna identifieras, men personen har smittats i Sverige.

- Personen hade testat positivt redan i Sverige. Eftersom personen hade långvarig hosta och symtom på luftvägsinfektion tänkte vi att vi gör ett nytt test här, och det var också positivt.

Salonen säger att man kan testa positivt för covid-19 ganska länge efter infektionen och att det är lite svårt att veta om man fortfarande kan smitta andra.

- Men det viktigaste är att patienten och närkontakterna i familjen har testats. Alla andra i familjen är symtomfria.

Familjen har befunnit sig i frivillig karantän sedan de kom från Sverige

Från sjukvårdsdistriktets sida säger man att personen mår bra och befinner sig hemma i isolering. Personens närkontakter har också försatts i karantän.

- En bra sak är att familjen redan har varit i karantän sedan de kom hit. På det viset är situationen ganska bra. Det borde inte vara så många människor som exponerats för corona, säger Salonen.

Vad tror du om resten av sommaren, om det kommer fler österbottningar hem från Sverige?

- Det är möjligt att det kan komma resenärer från Sverige till Finland som kan vara smittade av coronaviruset. Men lyckligtvis tycks det vara så att antalet coronafall minskar i Sverige också. Men fortfarande finns där ganska många fler fall än här i Finland eller i andra nordiska länder.

63 bekräftade fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Det senaste dygnet har man inom Vasa sjukvårdsdistrikt tagit 55 prov för covid-19. Sedan början av epidemin har sammanlagt 3744 personer testats. Bland dem finns nu 63 bekräftade fall.

Det senaste fallet konstaterades den 29 maj.

Inom Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt meddelar man inga nya fall av covid-19. Det senaste dygnet har man tagit sammanlagt 105 prov.

Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt har slutat med den dagliga rapporteringen om coronaläget.

Artikeln uppdaterad den 14 juli klockan 14.19 med kommentarer av Juha Salonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten