Hoppa till huvudinnehåll

Neurologiska problem, blodproppar och extrem trötthet – alltjämt många frågetecken kring coronavirusets följdsjukdomar

Vårdare i skyddsutrustning står vid en patients säng.
Vårdare i skyddsutrustning vid en patients säng. Vårdare i skyddsutrustning står vid en patients säng. Bild: AFP / Lehtikuva coronavirus,vårdare,sjukskötare

Samtidigt som coronaepidemin i Finland saktat av, har oron för olika följdsjukdomar ökat. Mycket är alltjämt oklart när det gäller dem. Men att det kan räcka länge att återhämta sig är i alla fall säkert, säger överläkaren vid HUS Asko Järvinen.

En del virusinfektioner kan sprida sig till hjärnan. Forskning vid University College London pekar på att också coronaviruset kan orsaka neurologiska problem.

– Vi vet inte ännu om det stämmer. Men det är antagligen ganska sällsynt, annars skulle vi höra mera om sådana fall, säger Asko Järvinen.

Eftersom coronaviruset är ett så nyupptäckt virus finns det inte tillräcklig uppföljningsdata.

Efter en svår influensa kan det ta flera veckor innan man känner sig återställd.― Asko Järvinen, överläkare vid HUS

Hur länge det tar för en coronasmittad att återhämta sig eller i vilken mån de drabbas av följdsjukdomar går inte att fastställa på grund av brist på data, menar Järvinen.

Han oroar sig mest för de patienter som har haft en allvarlig infektion i lungorna.

– Det kan ta flera månader innan de blir i bättre skick. I värsta fall får de bestående men, såsom ärr i lungorna, säger han.

Också coronasmittade med lindriga symtom har upplevt en nedsatt prestationsförmåga.

– De har berättat att de inte har blivit helt friska på flera veckor, säger Järvinen.

Kuvassa on ylilääkäri Asko Järvinen, joka kuvattiin Meilahden sairaala-alueella heinäkuussa 2020.
Asko Järvinen är orolig för att coronapatienter får bestående men. Kuvassa on ylilääkäri Asko Järvinen, joka kuvattiin Meilahden sairaala-alueella heinäkuussa 2020. Bild: Silja Viitala / Yle överläkare,Asko Järvinen,juli,2020,Helsingfors,Mejlans tornsjukhus,Meilahti hospital area,Mejlans sjukhus,Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt,Wuhan-coronavirus,coronavirus,COVID-19,sjukvård,infektionssjukdomar,diabetic neuropathy

Lång återhämtning inte ovanligt

I vissa fall har det tagit månader innan coronasmittade har blivit helt friska. Patienterna vid HUS har upplevt feber, svaghet, trötthet och nedsatt luktsinne.

En del upplever att de inte orkar på samma sätt som förr. Men nedsatt prestationsförmåga efter virusinfektioner är inte ovanligt.

– Efter en svår influensa kan det ta flera veckor innan man känner sig återställd. Vid mononukleos kan det ta månader, säger Järvinen.

Patienterna kan ha liknande upplevelser efter en coronasmitta. Covid-19 kan orsaka svår sjukdom och därför kan det vara tungt för kroppen att återhämta sig i samma takt som efter en vanlig förkylning, berättar Järvinen.

Risken för blodpropp stor

Trots att ovissheten kring virusets följder är stor, vet man att de smittade har en högre risk för blodpropp ännu en lång tid efter att man har insjuknat.

– Den allvarligaste följden av covid-19 som vi känner till är en förhöjd risk för blodproppar som orsakar infarkter i hjärna och hjärta, säger Järvinen.

Influensa höjer också risken för blodproppar.

Bild: Yle/Arja Lento
Fast man har lindriga symtom kan det vara jobbigare att återhämta sig från viruset än från en vanlig förkylning. Bild: Yle/Arja Lento Bild: Yle/Arja Lento snyta

– Sedan kan coronaviruset precis som alla andra virus utlösa autoimmuna eller reumatiska sjukdomar, säger Järvinen.

Det finns ingen information om hur covid-19 påverkar immunförsvaret eller om det skyddar mot svårare varianter av sjukdomen senare i livet.

– Det är viktigt att komma ihåg att den största delen smittade har lindriga symtom. Man talar mera om de svåra formerna men det finns en stor individuell variation, säger Järvinen.

Uppföljningsstudier om coronaviruset pågår som bäst.

HUS har sedan juni följt återhämtningen hos coronapatienter med allvarliga lunginfektioner. Man har också börjat undersöka återhämtningen hos före detta intensivvårdspatienter.

– Vi kommer säkert att vara klokare på hösten, säger Järvinen.

Av de 7 295 coronasmittade i Finland har cirka 90 procent tillfrisknat, det vill säga drygt 6 800.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes