Hoppa till huvudinnehåll

Rökutveckling på sjöbuss på Erstan i Åbo – 52 personer har evakuerats

Frivilliga sjöräddningens båt på Erstan.
Arkivbild. Nödläge på Erstan i Åbo. Människor evakueras från ett fartyg. Frivilliga sjöräddningens båt på Erstan. Bild: Pontus Simonsen Finlands sjöräddningssällskap,sjöräddning,Erstan,sjöolyckor,kollisioner,Själö,motorbåt,segelbåtar,olyckor vid vatten,olycka 3.8.2019 mellan en motorbåt och segelbåt

Ingen ombord på sjöbussen skadades. Passagerarna har fortsatt sin färd till Åbo medan besättningen blivit kvar för att reparera skadorna och invänta bogsering.

Enligt sjöbevakningen handlade det om en tolv meter lång sjöbuss. Besättningen upptäckte rökutveckling i maskinrummet ombord på sjöbussen och kunde därefter självmant förtöja i en brygga vid en närliggande ö, Loistokari, som ligger på den norra delen av Erstan. Det här berättar sjöräddningsledare Axel Ramberg.

Strax innan klockan 17 på tisdagseftermiddagen meddelade sjöbevakningen på sin Twitter att läget är under kontroll och att det inte har uppstått en brand ombord på sjöbussen. Enligt Axel Ramberg misstänker man att det rör sig om att kylarvätska har kommit in i maskinrummet och runnit på maskinen vilket lett till rökutvecklingen.

Alla passagerare ombord har granskats av sjukvården och samtliga uppges må bra.

Strax efter klockan 18 på tisdagen meddelade sjöbevakningen på Twitter att passagerarna på sjöbussen har fått fortsätta sin färd med ett annat fartyg. Besättningen blev kvar för att reparera skadorna.

Både räddningsverkets brandbåtar och sjöbevakningen kom till platsen. Också sjöräddningshelikoptern var i beredskap på Åbo flygplats. Enligt Axel Ramberg var man förberedd på det värsta men i slutändan gick allt lugnt till och ingen drabbades av panik.

- Utgångsläget lät ju såklart allvarligt när det rörde sig om 52 passagerare och därför var så många enheter också tillkallade till uppdraget, men man kan säga att vi klarade oss med blotta förskräckelsen, säger Ramberg.

Läs också