Hoppa till huvudinnehåll

Bluffpoliser i svang i östra Nyland igen – lurar äldre på pengar

Polisärm med polisens märke
Polisen ber aldrig om bankkoder eller kontouppgifter. Polisärm med polisens märke Bild: Timo Nykyri / Yle polisen

Östra Nylands polisinrättning varnar åter för skurkar som utger sig för att vara poliser och har lyckats lura till sig folks bankkoder. Äldre personer har varit särskilt utsatta för bluffpoliserna.

Största delen av fallen följer samma formulär: De misstänkta väljer sina offer till exempel i köpcentrum, vid bensinstationer, i butiker och vid bankomater.

De utger sig sedan för att vara poliser och berättar om att bankkortet möjligtvis har kopierats. De erbjuder sin hjälp med att spärra kortet eller flytta pengarna till säkerhet.

När bluffpoliserna får tag på bankkorten och -koderna har de sedan lyckats överföra stora summor pengar från kontona.

Det nyaste fallet har kommit polisen till kännedom i går, den 14 juli. Fler fall har anmälts i juni och början av juli.

Påminn äldre anhöriga om vad som gäller

– De anhöriga har en viktig roll för att vi ska få stopp på sådan här verksamhet, säger kriminalkommissarie Simo Kauppinen från Östra Nylands polisinrättning i ett pressmeddelande.

Enligt Kauppinen borde man fortsättningsvis påminna äldre personer i sin närhet om att polisen, kreditkortsbolag och banker aldrig ber om kontouppgifter eller bankkoder per telefon.

– Man kan skydda sig mot sådana här grova fall genom att sätta gränser för hur mycket pengar man får lyfta eller hur stora betalningar man får göra per dygn.

Gränserna gäller då man lyfter pengar från bank- eller kreditkortet i Finland och utomlands och pengar man lyfter i butikskassan.

Bulvaner låter skurkar använda sina konton

De misstänkta förövarna använder bulvaners bankkonton och överför pengarna dit. Bulvanerna får en liten belöning för att de låter skurkarna använda kontona.

Östra Nylands polisinrättning vill också påminna att den som upplåter sitt bankkonto för kriminell aktivitet gör sig skyldig till penningtvätt och i vissa fall grov penningtvätt.

Polisen vill också påminna om att man inte ska släppa in okända personer i sitt eget hem.

Man ska dessutom försäkra sig om deras identitet, att de rör sig i rätt ärenden och att de har ett id-kort med foto från den instans de representerar.

– Polisen har också fått kännedom om fall där någon har försökt ta sig in i folks hem genom att utge sig för att vara coronavirus- eller brandinspektörer, säger Kauppinen.

Polisanmäl alla fall

Till Yle Östnyland säger kriminalkommissarie Simo Kauppinen att bluffpoliser har förekommit i högre utsträckning på polisinrättningens område den senaste tiden.

De senaste fallen har koncentrerat sig till Mellersta Nyland, alltså i praktiken Vanda med omnejd då det kommer till Östra Nylands polisinrättnings område.

De bluffpolisfall som anmälts inom polisinrättningens område utreds som grovt bedrägeri eller försök till bedrägeri och usurpation av tjänstemannabefogenhet.

Om man misstänker att man utsatts för bedrägerier ska man ringa det allmänna nödnumret 112 i akuta fall. Dessutom ska man alltid göra en polisanmälan.

Artikeln uppdaterad kl. 12.53 med info om att de senaste brotten skett i Mellersta Nyland.