Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Sprint, häck och hinder förgyller GP-friidrotten i Lahtis – "Läget är exceptionellt på herrarnas hundring"

Den inhemska GP-serien i friidrott fortsätter med den andra deltävlingen i Lahtis i kväll. På förhand ser herrarnas 100 meter och damernas korta häck ut att bli de intressantaste grenarna. I båda grenarna är startfältet oerhört högklassigt.

På herrarnas 100 meter är hela den inhemska gräddan på plats. Statistikettan Samuli Samuelsson antydde efter sitt färska personliga rekord i Jyväskylä (10,28) att till och med finländska rekordet (10,21) kan vara i fara.

– Jag har återhämtat mig väl. Jag känner mig fräsch även om planen är att toppa formen till Kalevaspelen. Men benen känns pigga. Vi får hoppas på medvind, säger Samuelsson till Yle.

– Tävlingen kommer att ha Kalevaspels-vibrationer.

Samuelsson ställs mot storlöftet Samuel Purola som springer sin första tävling på 100 meter i år. Dessutom deltar samtliga övriga av våra inhemska toppnamn från de senaste åren.

Samuel Purola, finländsk sprinter
Samuel Purola utmanar Samuli Samuelsson i Lahtis. Samuel Purola, finländsk sprinter Bild: All Over Press Samuel Purola

– Läget är exceptionellt på herrarnas hundring – vi har många potentiella löpare i stark form samtidigt. Kvällens lopp är sannolikt det mest högklassiga sen Markus Pöyhönens och Tommi Hartonens glansdagar 2002–2003, säger Yles friidrottsexpert Jarkko Finni.

På damernas 100 meter försöker HIFK:s finländska mästare Lotta Kemppinen ytterligare putsa på sitt inhemska årsbästa (11,47) och är storfavorit i loppet.

Rekordjakt på korta häcken igen

Goda möjligheter att se finländskt rekord finns också på damernas 100 meter häck i och med att hela VM-semifinaltrion, Annimari Korte, Nooralotta Neziri och Reetta Hurske, är på plats.

Korte, som var bäst av dem i GP-öppningen i Jyväskylä förra veckan, tror att farten kommer att vara ännu bättre i Lahtis i kväll

– Jag gjorde tre dagar innan tävlingen i Jyväskylä en av säsongens tuffaste häckträningar. Därför vet jag att jag har bättre tider i kroppen. Det ska gå fortare då jag lättar på träningarna och toppar formen, sade Korte till STT förra veckan.

Annimari Korte och Nooralotta Neziri springer häck.
Duell mellan Korte och Neziri igen? Annimari Korte och Nooralotta Neziri springer häck. Bild: Lehtikuva Annimari Korte,Nooralotta Neziri

Hinderpremiär för Richardsson

Också hinderloppen blir intressanta. På herrsidan springer Topi Raitanen sitt första hinderlopp för sommaren och siktar på tider ner mot 8.25. Ifall han lyckas med det springer han samtidigt årsbästa i världen.

Camilla Richardsson från Vasa IS gör också sitt sitt första hinderlopp för sommaren. Richardssons GP-öppning på 1 500 meter i Jyväskylä bjöd inte ännu på toppfart, men dagens tävling på paraddistansen ger klarare besked om vad denna säsong kan föra med sig.

Camilla Richardsson springer i Esbo 2020.
Camilla Richardsson ger formbesked på damernas hinder. Camilla Richardsson springer i Esbo 2020. Bild: Lehtikuva Camilla Richardsson

I herrarnas spjut ser vi vår bästa friidrottare från förra årets VM-tävlingar då VM-fyran Lassi Etelätalo utmanas av statistikettan Toni Kuusela (81,36). Den inhemska spjutstatistiken har så här långt varit ovanligt tunn, men i Lahtis finns det orsak att tro att vi får en till kastare över 80 meter i år.

GP-firiidrotten i Lahtis kan ses i TV2 och på Yle Arenan med start klockan 18.30. Niklas Henrichson kommenterar på svenska.