Hoppa till huvudinnehåll

OS-ishockeyn får det att vattnas i munnen på Sebastian Aho: "Att se Lejonen spela i OS är mitt bästa ishockeyminne genom tiderna"

Sebastian Aho tränar med Carolina Hurricanes.
Sebastian Aho har tagit sina första skridskoskär i Carolina sen coronapandemin avbröt NHL-säsongen. Sebastian Aho tränar med Carolina Hurricanes. Bild: AOP Sebastian Aho

NHL och spelarfacket kom överens om ett nytt kollektivavtal förra veckan. Avtalet innebär att NHL-spelarna sannolikt deltar i OS i Peking 2022. Det är i så fall en dröm som förverkligas för Sebastian Aho. Det skulle vara sagolikt, säger han.

Det återstår fortfarande förhandlingar mellan NHL och internationella olympiska kommittén och internationella ishockeyförbundet men mycket tyder på att NHL-spelarna gör comeback till OS om två år.

För Finlands gyllene generation är det en första chans att visa upp sitt kunnande på den internationella scenen som seniorer. En av den generationens största stjärnor är Sebastian Aho.

– Att se Lejonen spela i OS är mitt bästa ishockeyminne genom tiderna. Det var så häftigt att se Finland spela i OS då jag växte upp. Det skulle vara sagolikt att få spela för Finland i ett OS, säger Aho under en videokonferens med nordamerikanska journalister.

Slutspelet närmar sig

Närmaste utmaning för Aho är att lotsa Carolina så långt som möjligt i Stanley Cup-slutspelet. Hurricanes träningsläger startade i måndags och Aho var förberedd. Han varit på is hemma i Uleåborg i en månad redan.

– Det känns bra. Först tränade vi i mindre grupper. Pekka Rinne deltog till exempel. Sen har jag också deltagit i Kärpäts träningspass. Det är en sak att träna i små grupper, en annan att träna med ett lag.

Carolina möter New York Rangers i den så kallade play-in-omgången i slutspelet. Rangers har varit en jobbig motståndare för Hurricanes den här säsongen. Samtliga fyra grundseriematcher slutade i Rangers-seger.

– De är skickliga, mycket snabba och verkar alltid ha bra målvaktsspel mot oss. Vi måste tvinga deras målvakter att jobba hårdare genom att skapa trafik framför deras kasse, säger Aho.

Fjolårets erfarenhet väger tungt

Carolina Hurricanes var ett av skrällagen i slutspelet för ett drygt år sen. Först slog man ut regerande mästaren Washington med 4–3 i matcher och därefter sopade man banan med New York Islanders då man vann med 4–0 i matcher.

I konferensfinalen var rutinerade Boston starkare. Men erfarenheten kan vara guld värd i år.

– Det är en stor grej. Vi är ett ungt lag. För mig och många andra var det fråga om slutspelsdebut. Vi slog ut två starka lag så det ger oss självförtroende. Vi är ett hungrigt lag och vi har mer erfarenhet så det kommer att hjälpa oss.

Sebastian Aho på Helsingfors-Vanda flygplats.
Sebastian Aho och de övriga finländska NHL-spelarna chartrade ett plan för att återvända till Nordamerika. Sebastian Aho på Helsingfors-Vanda flygplats. Bild: Juha Metso / All Over Press Sebastian Aho

NHL-slutspelet kommer att genomföras i Edmonton och Toronto. Spelarna och ledarna kommer att vara isolerade i en hotellbubbla.

Allt är planerat i minsta detalj men Aho medger att han hade vissa dubier att återvända från Finland till Nordamerika.

– Läget i Finland är ganska bra och livet hyfsat normalt. Det var inte helt lätt att smälta då jag fick budet om att vi måste åka tillbaka. Nu då jag är här så rör jag mig bara mellan mitt hem och rinken.

NHL-slutspelet inleds den 1 augusti

Läs också