Hoppa till huvudinnehåll

OS-medaljör i gång skyllde positivt dopningstest på tacos – erkänner nu att hon ljög

Maria Guadalupe ”Lupita” Gonzalez på prispallen i Rio 2016.
Lupita Gonzalez får behålla sitt OS-silver men hennes rykte är förstört. Maria Guadalupe ”Lupita” Gonzalez på prispallen i Rio 2016. Bild: AOP Lupita González

Maria Guadalupe ”Lupita” Gonzalez knep OS-silver i 20 kilometer gång i Rio 2016. Två år senare testade hon positivt för anabola steroider. Hon försvarade sig och påstod att hon fått i sig de förbjudna medlen då hon åt tacos. Nu erkänner hon att allt var uppdiktat.

Historien om dopningstacos var alltså bara bluff och båg. Gonzalez hävdade att hon hade ätit tacos som innehöll kontaminerat kött. Steroider används regelbundet vid boskapsuppfödning i Mexiko.

Hon kläckte ur sig lögnen i ett försök att slippa en avstängning. Det är möjligt att bli friad om det går att bevisa att man fått i sig de förbjudna preparaten via maten.

Det internationella friidrottsförbundets antidopningsorgan, AIU, har slagit fast att Gonzalez stängs av i fyra år. Dessutom kommer man att undersöka ifall hon ska straffas ytterligare på grund av lögnen och fabricerade bevis.

Trots dopningsstraffet får Lupita Gonzalez behålla både sitt OS-silver och sitt VM-silver från London 2017.