Hoppa till huvudinnehåll

Över 200 personer i karantän efter coronasmitta i Rovaniemi

Två personer i skyddsutrustning håller i ett coronaprov/coronatest.
Många har exponerats för covid-19 i Rovaniemi. Två personer i skyddsutrustning håller i ett coronaprov/coronatest. Bild: Lehtikuva coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Finland 2020,Coronavirusutbrott 2019-2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Europa 2020,positiva resultat från provet för coronavirus,coronaprov

Regeringen har lättat på många coronarestriktioner, men det betyder inte att viruset försvunnit. I Rovaniemi har över 200 personer exponerats för covid-19. Det gäller en och samma smittkedja, rapporterar Yle Uutiset.

Under den senaste veckan har två nya coronafall bekräftats i Rovaniemi. Det här ledde till att sammanlagt hundra personer exponerades för viruset på ett daghem och inom försvarsmakten.

Ett tredje fall bekräftades i lördags hos ett dagisbarn i staden. Barnet hade besökt aktivitetsparken Hoplop under onsdagen. Efter det fick 106 andra Hoplop-besökare order om karantän.

"Smittrisken mindre jämfört med arbetsplatsen"

På grund av smittrisken ombads andra Hoplop-besökare att ta kontakt med hälsostationen och en del av dem har alltså fått order om att isolera sig.

Överläkare Markku Broas vid Lapplands centralsjukhus säger att man endast testar de Hoplop-besökare som har symtom.

– I Hoplop är miljön sådan att smittrisken är mindre jämfört med exempelvis arbetsplatsen där människor arbetar i öppna kontor.

Alla som exponerades för covid-19 inom försvarsmakten och på daghemmet efter de två första fallen har testats för viruset. Inga nya fall har konstaterats sedan lördagen.

Texten är en översättning av Yle Uutisets artikel Rovaniemellä korona-altistuneiden määrä nousi yli kahteen sataan – Hoplopissa käyneistä 106 karanteeniin skriven av Pia Tuukkanen. Översättning: Märta Nummenmaa.

Läs också