Hoppa till huvudinnehåll

Tre kvinnor knivhuggna i södra Norge i natt – ett offer dog i sina skador och ett är i kritiskt tillstånd

Karta där Oslo, Sarpsborg och Stockholm är utmärkta.
Sarpsborg ligger kring 60 kilometer söder om Norges huvudstad Oslo. Karta där Oslo, Sarpsborg och Stockholm är utmärkta. Bild: Yle Karta,Norge,Sarpsborg

En misstänkt gärningsman är gripen efter massiv polisoperation i Sarpsborg. Polisen uppger att de ännu inte vet motivet, men att mannen tidigare vårdats för psykisk ohälsa. Mannen ska ha haft någon form av relation till två av tre offer.

En person har gripits, misstänkt för tre knivhuggningar, i sydnorska Sarpsborg efter en massiv polisoperation inatt.

Tre kvinnor ska enligt polisen ha utsatts för överfall med kniv.

En av dem, en kvinna i 50-års åldern som mannen inte kände från tidigare, dog i sina skador och ett annat offer är i kritiskt tillstånd och kämpar för sitt liv på sjukhus.

Efter larm om flera knivhuggningar spärrade polisen av hela stadens centrum och kallade både spanings- och räddningshelikoptrar till området.

Invånarna uppmanades till en början att stanna inomhus, tills det stod klart att det handlade om en gärningsman.

Polisen uppger att pådraget orsakades av misstankar att det kunde handla om fler gärningsmän, som då skulle ha utgjort en mycket större hotbild.

Den misstänkta gärningsmannen greps i sitt hem.

Polisen säger att de fortfarande kommer att ha en större och synligare närvaro i staden under onsdag för att upprätthålla "trygghet, lugn och ordning".

Motivet oklart

Den första knivhuggningen ska ha skett i Sarpsborgs bussterminal.

Kort därpå fick polisen flera larm om knivhuggningar i två olika stadsdelar.

Enligt polisen skedde ett av överfallen inne i offrets hem, dit gärningsmannen lyckades bryta sig in.

Polisen lyckades gripa mannen på morgonnatten efter att ett av offren hade lyckats ge den misstänkta gärningsmannens signalement och sedan ha identifierat mannen.

Polisen har inte ännu några uppgifter om den misstänka gärningsmannens motiv.

Relation till två av tre offer

Enligt polisen kände ett av offren igen gärningsmannen, men kommenterar inte deras relation ytterligare. Mannen ska enligt norska polisuppgifter ha haft någon form av relation till två av offren.

Polisen planerar att höra den misstänkta gärningsmannen senare i dag. Han ska inte ha skadats fysiskt i samband med knivhuggningarna, men vårdas nu på sjukhus.

Mannen uppges vara i 30-års åldern och norsk medborgare med somalisk bakgrund. Han har tidigare anklagats för våld, men har aldrig dömts. Han är känd hos polisen sedan tidigare.

Artikeln uppdaterad 15.7 klockan 10.55 med uppgiften att ett av offren kände igen gärningsmannen, och 14.46 med ytterligare uppgifter om den misstänkta gärningsmannen och hans relation till offren. Klockan 16.06 lades ytterligare uppgifter om både dödsoffret och gärningsmannen till.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes