Hoppa till huvudinnehåll

USA utfärdar nya sanktioner mot Kina på grund av den kontroversiella säkerhetslagen i Hongkong

President Donald Trump talar i rosenträdgården vid Vita huset tisdagen den 14 juli 2020.
President Trump i Vita husets rosenträdgård. President Donald Trump talar i rosenträdgården vid Vita huset tisdagen den 14 juli 2020. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

USA:s president Donald Trump undertecknade på tisdagen en lag som straffar Kina för den nationella säkerhetslagen som landet har tagit i bruk i Hongkong.

USA inför ekonomiska sanktioner mot kinesiska politiker, tjänstemän och företag som har varit med om att införa den kinesiska lagen.

Sanktionerna kommer också att gälla banker som idkar affärer med kinesiska politiker.

Den amerikanska lagen godkändes enhälligt av kongressen i början av juli. Både demokratiska och republikanska politiker har uppmanat Trump att vidta starka åtgärder som ett svar på den kontroversiella säkerhetslagen.

Lagen anses hota Hongkongs autonoma status och inskränka Hongkongbornas rättigheter.

Donald Trump har också utfärdat en presidentorder som avslutar Hongkongs särskilda ekonomiska status.

- Hongkong kommer nu att behandlas på samma sätt som det kinesiska fastlandet. Inga privilegier, ingen ekonomisk specialbehandling och ingen export av känslig teknologi, sade Trump i ett pressuppträdande i Vita husets trädgård.

Skärpt ton mot Kina under coronapandemin

USA:s relation till Kina har utgjort en central del av Trumpadministrationens utrikespolitiska agenda. Trump har upprepade gånger anklagat Kina för att utnyttja USA i ekonomiskt hänseende.

Under coronakrisen har angreppen tilltagit och Trump har anklagat Kina för att ha försökt mörka uppgifter kring virusets spridning.

Angreppen har också tolkats som ett försök av Trump att avstyra uppmärksamheten från administrationens egen hantering av coronapandemin.

Coronafallen har ökat kraftigt i flera delstater i USA de senaste veckorna, särskilt i Texas, Arizona och Florida.

Trump använde stora delar av sin drygt en timme långa presskonferens till att angripa Joe Biden, sin demokratiska rival i presidentvalet. Presidenten har försökt beskriva Biden som Kinavänlig för att skapa en kontrast till sin egen Kinapolitik.

Kritiker påpekar att Trump själv upprepade gånger berömde Kinas president Xi Jinping i ett tidigt skede av coronakrisen.

Källor: AP, Reuters.

Läs också