Hoppa till huvudinnehåll

Amerikanska stjärnsprintern Deajah Stevens missar OS i Tokyo på grund av dopningsbrott – skyller på mobilproblem

Deajah Stevens springer.
Deajah Stevens. Deajah Stevens springer. Bild: EPA/All Over Press friidrott,Deajah Stevens

OS- och VM-finalisten Deajah Stevens ser ut att vara avstängd från sommar-OS i Tokyo nästa år. Den amerikanska sprintern har stängts av i 18 månader för brister i vistelserapporteringen. Själv skyller hon på mobilstrul.

Internationella friidrottsförbundets kontroll- och straffinstans AIU (Athletics Integrity Unit) har stängt av Stevens i 18 månader för dopningsbrott. Startdatumet för straffet var den 18 februari 2020 och avstängningen sträcker sig därmed till den 8 augusti 2021.

Det betyder att sprinterstjärnan ser ut att missa OS i Tokyo nästa år.

Stevens blev sjua på 200 meter i OS i Rio år 2016. I VM i London året därpå var hon femma och samma år blev hon också amerikansk mästare. Hennes personliga rekord på 200 meter är 22,09.

Amerikanskan stängs nu av för tre missar i vistelserapporteringen. Två av missarna hade att göra med hennes mobil, hävdar Stevens.

AIU köper inte förklaringarna

Enligt Stevens hade hennes telefonbatteri tagit slut under natten vid den första missen. Dopningskontrollanten hade försökt nå henne flera gånger mellan klockan fem och sex på morgonen, utan framgång.

Den tredje missen berodde i sin tur enligt Stevens på att hon bytt telefonnummer för att slippa trakasserier av en okänd person.

– Trots våra sympatier för idrottaren tycker vi inte att det är tillräckligt troligt att hennes agerande beror på vårdslöshet, konstaterar AIU.

– Hennes varningsklockor borde ha lyst i rött och hon borde varit medveten om att hon inte får missa ytterligare test.

Stevens har rätt att överklaga domen.

Källor: AP, Reuters

Läs också