Hoppa till huvudinnehåll

Anhöriga till covid19-patienten testade negativt – fler coronatest på grund av sommarflunsor

En person med plasthandskar på sig sätter ett provrör in i en plastpåse. På en lapp står det "covid-19-epäilty".
En person med plasthandskar på sig sätter ett provrör in i en plastpåse. På en lapp står det "covid-19-epäilty". Bild: Lehtikuva coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Finland 2020,Coronavirusutbrott 2019-2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Europa 2020,positiva resultat från provet för coronavirus,coronaprov

Nu har resultaten för de anhöriga till den österbottning som testade positivt för covid19 tidigare i veckan kommit. Deras tester var negativa, uppger infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus.

Det var i tisdags som det första österbottniska coronafallet sedan slutet av maj rapporterades. Personen mår bra och är isolerad i sitt hem.

De anhöriga till patienten har också försatts i karantän och testats för corona. På torsdag förmiddag var testresultaten klara och påvisade ingen smitta.

- De är fortfarande i karantän och vi väntar och ser om de kommer att visa några symptom, säger Salonen.

Patienten kommer att testas följande gång på fredag.

Sommarflunsa gör att fler coronatest utförs

Antalet utförda coronatest har ökat jämfört med tidigare under sommaren. Det här beror på att personer med vanliga influensasymptom i luftvägarna uppsöker vård och för säkerhets skull testar man också för corona.

En liknande ökning i antalet tester rapporteras också från Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. Även social- och hälsovårdspersonal med mycket lindriga symptom testas.

Infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus.
Juha Salonen Infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Joni Kyheröinen läkare,Juha Salonen,vasa centralsjukhus

Infektionsöverläkare Juha Salonen säger att man för närvarande utför uppemot 60 test per dag. De flesta testerna sänds till Tammerfors för analys.

I Vasa finns tre apparater för att utföra snabbtester och dagligen utförs en handfull snabbtest. Problemet är bristen på reagensämnen för snabbtesten. Behovet är större i de länder där coronaläget är mer akut.

- Testkapacitet finns, men det vore förstås bra med ytterligare kapacitet att utföra tester också i andra kommuner längre fram, säger Juha Salonen.

Förutom i Vasa tas coronatest också i Jakobstad och med början den 10 augusti även i Kristinestad.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten