Hoppa till huvudinnehåll

Anna Johansson valde att sadla om från sjukskötare till jordbrukare och ta över släktgården: ”Det är roligt med utmaningar”

En kvinna och en man står framför ett gammal gult trähus.
Snart är det dags för generationsskifte på Jonnas gård i Norrveckoski då Anna Johansson tar över pappa Johansson som jordbrukare. En kvinna och en man står framför ett gammal gult trähus. Bild: Yle / Rebecka Svedberg jordbruk,jordbrukare,lantbruk,norrveckkoski

Jonnas gård Norrveckoski i Borgå har varit en släktgård i över 200 år. Om drygt två år är det dags för generationsskifte och Anna Johansson blir därmed den sjunde generationens odlare på gården.

Solen skiner högt över de grönskande åkrarna när Yle Östnyland besöker familjen Johansson och Jonnas gård.

För tillfället är det pappa Markus Johansson som driver gården men snart är det dottern Anna Johansson som styr och ställer.

- Jag har alltid haft ett starkt band till mina rötter och hemgården. I och med att här finns en fungerande verksamhet så samlade jag mod i några år och tog sedan beslutet att det nu är rätt tid att börja med en ny bransch, säger Anna Johansson.

En stor tork vid sidan om en åker.
Jonnas gård odlar spannmål, kummin och ärter. En stor tork vid sidan om en åker. Bild: Yle / Rebecka Svedberg jordbruk,lantbruk,Tork,norrveckkoski

Hon är utbildad sjukskötare och har hela sitt vuxna liv jobbat inom sjukvården. För tre år sedan bestämde hon sig för att sadla om och började studera för att bli jordbrukare.

- Jag har hjälp människor i hela mitt liv så nu tänkte jag att det kanske är dags att göra något för mig själv.

Pappa Markus Johansson tog emot nyheten med glädje när dottern berättade om sina planer.

- Jag tror också att de gav mig och min fru Elina motivation att fortsätta utveckla gården och förmedla vår kunskap vidare till Anna. Jag ser jättepositivt på möjligheten att också en sjunde generation odlar här på gården, säger han.

Pappa som lärare och förebild

Planen är att Anna Johansson tar över gården om cirka två och ett halvt år. Inför generationsskiftet har hon både studerat och jobbat på gården.

- Det finns jättemycket att lära sig. Pappa har goda kunskaper och erfarenheter från branschen och har mycket att lära mig. Det tar säkert flera år att själv kunna bilda en helhet av vad allt som krävs för att bedriva sådan här verksamhet, men förutsättningarna finns.

Att ha pappa som förebild och lärare har fungerat bra berättar hon.

- Varje dag lär jag mig något nytt. Vårt samarbete fungerar ganska bra. Öppen kommunikation är det som behövs för att det ska fungera och det tycker jag att löper bra.

En kvinna sitter i en veteåker.
Anna Johansson tog mod till sig och valde att byta bransch. En kvinna sitter i en veteåker. Bild: Yle / Rebecka Svedberg jordbruk,jordbrukare,lantbruk,spannmål,vete,norrveckkoski

På frågan om vad Markus ska börja göra när dottern tar över gården svarar han att han inte tänkt så mycket på saken ännu. Det ser i alla fall ut som att han och hans fru bor kvar på gården.

- Tiden går snabbt så jag kanske måste börja fundera på det och vad min roll blir här. Jag tror nog jag får vara med och hjälpa till så länge Anna tycker att jag är till någon nytta. Sen när jag börjar köra sönder maskinerna så får jag kanske börja hålla mig inomhus.

Efterfrågan som styr

Anna Johansson berättar att de i dag tänker på jordbruket som ett företag. Gården kräver ganska mycket och blir således en livsstil, berättar hon.

- Jag tror att det i framtiden går allt mer till att man måste kunna producera tjänster och produkter som det finns efterfrågan på. Man måste hålla sig ajour med vad som händer på världsmarknaden och förstå att nätverka med rätt personer så att motivationen hålls uppe, säger hon.

Markus Johansson berättar de i dag odlar kummin, ärter och alla spannmålsslag som odlas i Finland.

- I och med att vi har så stor växtodling så måste man ha det fördelat på olika grödor så att man kan börja tidigare på våren och så skörda på hösten. För tillfället sköter vi tillsammans över 330 hektar odlingsmark, säger han.

En man står framför en åker och en röd träbyggnad.
Markus Johansson har inte ännu tänkt så mycket på vad han ska göra då dottern tar över gården. En man står framför en åker och en röd träbyggnad. Bild: Yle / Rebecka Svedberg jordbruk,jordbrukare,lantbruk,norrveckkoski

Med de här arealerna måste man ha en klar plan vad och var man odlar, berättar Anna Johansson.

- Vad framtiden för med sig vet jag inte riktigt ännu. Det är ju alltid roligt att pröva på något nytt men det måste ju också finnas en ekonomi i det man håller på med.

Utmaningar som jordbrukare får handskas med, så som långa perioder med regn eller torka, är hon också redo att tackla.

- Det är roligt med utmaningar och jag tycker också om att gå ut ur bekvämlighetszonen. Ingen dag är sig lik i den här branschen och därför är det så roligt.