Hoppa till huvudinnehåll

Coronaläget fortsatt lugnt i Finland – allt fler testas för viruset

Två personer i skyddsutrustning håller i ett coronaprov/coronatest.
Drygt 13 000 personer testas för covid-19 varje dag. Andelen positiva provsvar har minskat. Två personer i skyddsutrustning håller i ett coronaprov/coronatest. Bild: Lehtikuva coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Finland 2020,Coronavirusutbrott 2019-2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Europa 2020,positiva resultat från provet för coronavirus,coronaprov

Epidemin är inte förbi, men myndigheterna beskriver coronaläget i Finland som lugnt just nu. Mängden coronafall minskar och fler testas.

Institutet för hälsa och välfärds och Social- och hälsovårdsministeriets veckorapport för vecka 28, alltså förra veckan, visar att de bekräftade coronafallen minskat jämfört med de tidigare två veckorna.

Under perioden 6.7–12.7 bekräftades 0,4 fall per 100 000 invånare.

Ingen får intensivvård

Reproduktionstalet fortsätter att sjunka och är för tillfället 0,05–0,60. Förändringen från föregående vecka beror på förändringar i rapporteringen i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Testkapaciteten är för tillfället över 13 000 test per dag, vilket är högre än Social- och hälsovådsministeriets mål på 10 000 test per dag.

Förra veckan testades fler personer än under de föregående två veckorna. Andelen positiva test har sjunkit.

För tillfället har Finland 7 296 bekräftade fall av covid-19, och 328 personer har dött i viruset.

Enligt gårdagens uppgifter (15.7) får sju personer vård, men ingen av dem ligger på intensiven. Allt färre vårdas på sjukhus för viruset – speciellt under de senaste veckorna har läget blivit mer stabilt.

Coronafall bland säsongsarbetare – THL övervakar

Institutet för hälsa och välfärd har fått information om att det förekommit några fall av covid-19 samt exponering för viruset bland säsongsarbetare.

De fortsätter att följa med läget noggrant tillsammans med regionala hälsomyndigheter.

I en majoritet av sjukvårdsdistrikten har fallen minskat eller hållits på samma nivå som tidigare.

I Norra Österbotten har däremot förekomsten av viruset ökat något. Där konstaterades fem fall av covid-19 under förra veckan.