Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset har inte lett till någon stor konkursvåg i Östnyland: “Det har varit en spännande vår för våra företag”

En låst grind
Flest företag har gått omkull i Borgå, i år 21 stycken. En låst grind Bild: YLE/Matti Juntunen nedläggning

Antalet konkurser har nästan fördubblats i Östnyland jämfört med i fjol, men de flesta konkurserna ägde rum innan coronavirusepidemin i början av året.

Enligt Statistikcentralens siffror för årets sex första månader gick 31 östnyländska företag i konkurs. Under motsvarande tid i fjol gick 18 företag i konkurs.

Någon coronaviruseffekt verkar det ändå inte vara frågan om eftersom två tredjedelar av konkurserna i år inträffade under januari och februari.

På utvecklingsbolaget Posintra har vd:n Fredrik Pressler på nära håll följt med situationen för de östnyländska företagen.

- Konkurserna i Östnyland är en siffra som vi har följt med under hela coronatiden. Förändringarna har varit små, någon markant ökning har inte skett, säger han.

Flest företag har gått omkull i Borgå, i år 21 stycken. För Sibbo är siffran sex och i Lovisa fyra. I Lappträsk har inga företag gått i konkurs.

- Vi har noga följt med läget i vår region för att förstå och den vägen kunna erbjuda hjälp. Det har varit en spännande vår för våra företag.

Fredrik Pressler vid Strömfors vattenkraftverk.
- Efter semesterperioden ska vi aktivt börja ringa runt och höra hur det ser ut för företagen i regionen, säger Posintras vd Fredrik Pressler. Fredrik Pressler vid Strömfors vattenkraftverk. fredrik pressler

Jämfört med andra regioner ligger Östnyland inte så illa till.

- Då man pejlar mot andra regioner ser man att utvecklingen där har varit ganska annorlunda. I Östnyland har epidemin inte lett till en stor konkursvåg, säger Fredrik Pressler.

Att det inte åtminstone tillsvidare blivit fler konkurser ser han många olika orsaker till.

- Den uteblivna försäljningen har inte sist och slutligen varit så stor; det visar bland annat de stödansökningar som har gjorts och där försäljningen är en bidragsfaktor.

Behövs en kristallkula

Han spår om läget i höst med en försiktig optimism.

- Så som jag känner det nu ser det inte så alarmerande ut på servicesidan i och med att restaurangerna har kunnat öppna. Konsumenterna verkar känna sig trygga då vi har haft få coronafall i Östnyland men man borde ha en kristallkula, säger Fredrik Pressler.

Posintra kollar upp situation bland företagarna genast efter semestrarna.

- Efter semesterperioden, den första augusti, ska vi aktivt börja ringa runt och höra hur det ser ut för företagen i regionen och den vägen samla ihop sådana tjänster som behövs för att undvika konkurser.

Läs också