Hoppa till huvudinnehåll

Dags för det stora äventyret – Nico Rönnberg får snart mäta sig med världsstjärnorna: "En av mina återstående drömmar"

Nico Rönnberg och sonen Dominic.
En ny vardag väntar för Nico Rönnberg och sonen Dominic. Nico Rönnberg och sonen Dominic. Bild: Yle / Christian Vuojärvi Nico Rönnberg

Nikola Karabatic, Mikkel Hansen, Sander Sagosen och nu också Nico Rönnberg. Den finländska handbollens klarast lysande stjärna får pröva sina vingar mot den yttersta världseliten den kommande säsongen. Rönnberg flyttar från Karis till Paris och franska ligaklubben Ivry den här veckan.

Det var nu eller aldrig. Om drömmen att spela i en av världens tuffaste handbollsligor skulle bli verklighet gällde det att slå till.

Efter ett moget övervägande tackade Nico Rönnberg ja till en flytt till franska ligan och Ivry.

– Jag ville inte att jag skulle ångra nåt i framtiden. Frun betonade också det – att ta chansen så vi inte ångrar oss senare, säger han.

Kroppen är i toppform

Solen skiner och det doftar finländsk sommar då Nico Rönnberg med familj tar emot Yle Sporten hemma i Karis.

Inget tyder på att han den här veckan flyttar från Nordens Paris till riktiga Paris. Inga kappsäckar ligger framme och hela familjen verkar njuta av att ta det lugnt.

Däremot skulle det nog bli klart också för de oinvigda att den 28-åriga familjefadern är en idrottare. Man ser med blotta ögat att han är i grym fysisk form. Musklerna är iögonfallande och kindbenen framträdande.

Nico Rönnberg lyfter tyngder.
Det har blivit många gympass för Nico Rönnberg hemma i Karis. Nico Rönnberg lyfter tyngder. Bild: Yle / Christian Vuojärvi Nico Rönnberg

Coronapandemin har varit en global tragedi men för Rönnberg har månaderna också fört något gott med sig. Axeln som trilskats länge är i skick igen.

– Kroppen har svarat bättre än någonsin tidigare på träningar. Jag har märkt i gymmet att axeln känns riktigt bra. Nu har den fått den vila den har behövt i långa tider. Redan tidigare har jag märkt att då det har varit färre matcher så har den genast känts bättre.

Särdeles mycket handbollsträning har det inte blivit men ett par träningspass med BK-46 ger vid handen att kastarmen har återhämtat sig till fullo.

– Jag ser jättemycket fram emot att få träna med laget och börja med handbollen igen.

Suktade efter en ny utmaning

Nico Rönnbergs sju säsonger i Cocks var oerhört framgångsrika. Efter fem inhemska ligatitlar, fyra cupguld, fyra mästerskap i den baltiska ligan och två säsonger i Champions League är det lätt att förstå att han suktade efter nåt nytt. Han upprepar frasen ”en ny utmaning” flera gånger.

– En av mina återstående drömmar var att få spela i en av världens bästa ligor. Jag är taggad för alla matcher. Topplagen är förstås den största moroten men samtidigt är det lagen nedåt som vi ska vinna.

Teemu Tamminen och Nico Rönnberg firar Cocks FM-guld våren 2018.
Nico Rönnberg och Teemu Tamminen skördade framgång efter framgång med Cocks. Teemu Tamminen och Nico Rönnberg firar Cocks FM-guld våren 2018. Bild: Handbollförbundet handboll,Rönnberg,Riihimäki Cocks,Teemu Tamminen,Nico,herrarnas fm-liga i handboll

Han beskriver matcherna mot storklubbar som PSG, Nantes, Toulouse och Montpellier som pricken över i:et.

– Att få spela mot Karabatic, Hansen och andra världsstjärnor som man bara sett på tv tidigare. I många år har jag tänkt att det skulle vara kul att få mäta sig med de största pojkarna i den idrott man levt och andats sen man var liten – nu får jag äntligen göra det.

Välkommet med färre matcher

Vardagen i Ivry kommer sannolikt att se rejält annorlunda ut än under åren i Cocks. En välkommen förändring är att antalet matcher blir avsevärt färre.

Den franska ligan kommer att bestå av 30 omgångar. Utöver det blir det en dryg handfull träningsmatcher.

– Med Cocks spelade vi Champions League, baltiska ligan och den inhemska ligan. Lägg därtill landskamper så spelade jag omkring 65 matcher de senaste säsongerna. Plus träningsmatcher.

Dickens Filip Söderlund och Max Granlund försöker stoppa Nico Rönnberg i handbollsfinal nummer ett våren 2019.
De tuffa tagen i handbollen sätter sina spår i kroppen. Dickens Filip Söderlund och Max Granlund försöker stoppa Nico Rönnberg i handbollsfinal nummer ett våren 2019. Bild: Tomi Hänninen handboll,Nico Rönnberg,Riihimäki Cocks,Dicken,filip söderlund

Han ser nästan lättad ut då han talar om det reducerade antalet drabbningar.

– I baltiska ligan spelade vi lördag och söndag efter långa resor så det var tungt för kroppen. Det kommer att vara ganska mycket skönare i den nya vardagen. Det är så klart jättetuffa matcher – det går inte att jämföra franska ligan med det jag är van vid. Men det finns mer tid att återhämta sig och bli samspelt med lagkamraterna. Jag tror att jag kommer att stortrivas.

Hög kravnivå trots den nya miljön

I Cocks och i det finländska landslaget har Nico Rönnberg varit den som axlat ett massivt ansvar i både offensiven och defensiven.

I Ivry kommer konkurrensen om speltid att vara avsevärt tuffare, men Rönnberg säger sig ha höga krav på sig själv. Når han upp till sin bästa nivå så ska han vara en av de spelare som leder laget resonerar han.

– Jag kommer kanske inte att synas lika mycket i Ivry som i mina tidigare klubbar, men Ivry tappade en av sina bärande krafter som spelade på samma position som jag så jag misstänker att det finns ett hål att fylla.

– Tränaren har sagt till mig att han ville ha en spelare som gör sina lagkamrater bättre. Han ville inte ha en utpräglad skytt. Jag tycker att jag har de egenskaperna. Jag kan avgöra matcher men också göra mina medspelare bättre.

Sébastien Quintallet, huvudtränare för US Ivry.
Sébastien Quintallet övertalade Nico Rönnberg att tecka kontrakt med Ivry. Sébastien Quintallet, huvudtränare för US Ivry. Bild: AOP Sébastien Quintallet

Ivrys huvudtränare Sébastien Quintallet har haft regelbundet kontakt med Rönnberg både före och efter att han tecknade kontrakt med förortsklubben i Paris. Quintallet har en bakgrund som mittback så Rönnberg hoppas och tror att den 43-årige fransmannen kan ge honom en ny dimension i sitt spel.

– Jag får lära mig nåt som jag kanske inte har fått de senaste åren – det där lilla extra. Man vill alltid ha ny motivation och lära sig nåt nytt. Ingen är fullärd. Jag tänkte ofta under vanliga måndagsträningar med Cocks att jag skulle vilja ha nåt nytt.

Ekonomiskt lönsam affär

Hemma i Finland var Nico Rönnberg en av få, om inte det enda fullblodsproffset i handboll.

Att tala om pengar och löner är obekvämt för många finländare. Rönnberg medger däremot öppet att flytten till Frankrike också är ett lyft på ekonomiska planet.

Annars skulle han inte ha tagit det steget. Frun Sara har ett företag i Karis så det har varit många detaljer att tänka på.

– Det är ett äventyr jag vill uppleva men också ekonomiskt är det betydligt bättre än vad jag har varit van vid här. Att få bo och leva i Paris, att ha flyg och lägenhet fixade – allt är på en helt annan nivå. Frun och pojken kommer med och eventuellt hunden. Vi lever på det jag gör och får sparat en del och behålla huset här hemma.

Nico Rönnberg med frun Sara och sonen Dominic hemma i köket.
Dominic, Sara och Nico hemma i köket i Karis. Nico Rönnberg med frun Sara och sonen Dominic hemma i köket. Bild: Yle / Christian Vuojärvi Nico Rönnberg

För ett drygt år sen var han nära en flytt till mästarklubben i Ukraina, men han valde till slut att tacka nej. Då Ivry tog kontakt föll alla pusselbitar på plats.

– På pappret är det inte ett topplag, men det innebär att jag har lättare att komma in. Presterar jag inte på topp genast från start, så får jag fler chanser.

Frun och sonen stannar hemma till en början

Och så hade vi det där med Paris. Att få bo 10-15 minuter från centrum av en av världens mest mytomspunna metropoler var förstås också lockande.

– Det var ganska stort för oss. Det finns ganska mycket att utforska i en stad som Paris och ett land som Frankrike. Dessutom går det regelbundet och relativt förmånligt flyg till Paris.

Medan intervjun pågår så har snart treåriga Dominic vandrat runt gården och grannskapet med sin mamma Sara i kölvattnet. Då och då kommer han fram till sin pappa och byter några ord. Helt omedveten om den stora förändring som familjen står inför.

– Jag måste vara ärlig – det är en stor omställning att åka i väg utan sonen och frun. Vi har själva byggt vårt hus och trivs super.

Nico Rönnberg och sonen Dominic.
Kommer Dominic att bli en landslagsspelare i tredje generation? Nico Rönnberg och sonen Dominic. Bild: Yle / Christian Vuojärvi Nico Rönnberg

På lördag bär det av mot Frankrike. Sara och Dominic stannar en tid hemma i Karis innan de packar sina trunkar.

Äventyret är på väg att börja och fjärilarna i magen har börjat infinna sig.

– Jag är ingen storstadsmänniska och nu ska vi flytta till Paris. Men det är en annan sak då man vet att det är tillfälligt. Återstår att se om det blir två år eller om vi ännu åker vidare innan pojken börjar i skolan om fyra år. Senast då kommer vi hem, säger Nico Rönnberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport