Hoppa till huvudinnehåll

KHL-klubben Kunlun flyttar från Kina till Ryssland – oklart om Jokerit tvingas till specialarrangemang

I januari gästade Devante Smith-Pellys Kunlun Helsingfors.
I januari gästade Devante Smith-Pellys Kunlun Helsingfors. I januari gästade Devante Smith-Pellys Kunlun Helsingfors. Bild: Emil Hansson / All Over Press Devante Smith-Pelly

Det är tänkt att ishockeyligan KHL ska börja om sju veckor. Den kinesiska klubben Kunlun flyttar verksamheten till Ryssland på grund av coronapandemin och det ryktas om att även andra klubbar kan gå samma öde till mötes. Helsingforsklubben Jokerit säger sig inte ha någon reservplan.

Iltalehti rapporterade på tisdagen om att det finns många frågetecken beträffande KHL-säsongen 2020/21.

– Dinamo Riga och Kunlun Red Star har redan fått beskedet att det enda alternativet är att flytta verksamheten till Ryssland. Annars kan de inte spela eftersom gränserna inte kommer att öppnas under den närmaste framtiden, sa en källa till tidningen.

På onsdagen meddelade KHL att Kunlun tillfälligt flyttar till Mytisjtji som ligger cirka 20 kilometer nordöst om Moskva. Laget kommer att tillbringa hela säsongen 2020/21 i Ryssland.

Komplicerat i Kazakstan

Det återstår fortfarande många frågetecken trots att det är tänkt att KHL-säsongen ska köra i gång om sju veckor, den 2 september, och att matchprogrammet ska publiceras på söndag.

Det gäller inte minst de KHL-klubbar som inte är ryska. Förutom Kunlun Red Star (Kina) och Dinamo Riga (Lettland) håller Dinamo Minsk (Belarus), Jokerit (Finland) och Barys Nur-Sultan (Kazakstan) till utanför Ryssland.

Enligt KHL-ordföranden Alexej Morozov är Dinamo Riga och Dinamo Minsk två av fem klubbar som har dragits med stora ekonomiska problem i kölvattnet av coronapandemin. Två andra är Amur Chabarovsk och Vitjaz Podolsk.

För Barys Nur-Sultan handlar utmaningarna i första hand om ett besvärligt coronaläge. KHL:s ordförande säger ändå att han räknar med att samtliga lag kommer att delta.

– Det är uppenbart att situationen i Kazakstan är komplicerad. Barys har oavsett inte meddelat att de skulle dra sig ur.

Vad gör Jokerit?

Eftersom Ryssland har problem med en omfattande smittospridning är gränstrafiken mellan Finland och Ryssland begränsad. Om situationen inte förändras kan det få stora konsekvenser för Helsingforsklubben Jokerit.

Jokerit åker charterflyg till bortamatcherna och det kan i praktiken bli omöjligt att genomföra en säsong med hemmamatcher i Helsingfors som regelbundet varvas med bortamatcher i Ryssland.

En källa uppger till Iltalehti att KHL förmodligen kommer att sätta press på att Jokerit, precis som Kunlun, ska spela sina hemmamatcher i Ryssland. Förmodligen vore alternativet i så fall att tillfälligt flytta basen till Sankt Petersburg.

Jokerit har inte gått ut med någon information. I ett utlåtande till Iltalehti uppger klubbens informatör att Jokerit fortsättningsvis räknar med att spela hemmamatcherna i Helsingfors och att det inte finns någon B-plan.

Sex KHL-spelare har hittills smittats av corona. Två i Severstal, en i Spartak Moskva och tre i Torpedo Nizjnij Novgorod, uppger Morozov.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport