Hoppa till huvudinnehåll

Knapp seger för socialdemokraterna i parlamentsvalet i Nordmakedonien – hackerattack misstänks ha försenat resultatet

En man (Zoran Zaev) talar i mikrofon och har handen i en knytnäve upphöjd i luften.
Zoran Zaev firade valsegern i natt. En man (Zoran Zaev) talar i mikrofon och har handen i en knytnäve upphöjd i luften. Bild: Georgi Licovski / EPA Zoran Zaev

I Nordmakedonien vann socialdemokraterna med nöd och näppe landets parlamentsval, vilket betyder att Zoran Zaev ser ut att blir landets premiärminister än en gång. Zaev avgick i början av året.

Det EU-vänliga socialdemokratiska partiet SDSN fick 35,8 procent av rösterna – medan utmanaren, nationalistiska VMRO-DPMNE landade på 34,5 procent.

I sitt vinsttal säger Zaev att folket röstat för en bättre framtid, för solidaritet och enighet. VMRO-DPMNE anser å sin sida att resultatet talar för att folket vill ha förändring.

Regeringsförhandlingarna Nordmakedonien nu står inför väntas bli svåra och utdragna.

Resultatet lät vänta på sig, eftersom valmyndigheternas nätsida låg nere i flera timmar. Orsaken misstänks vara en hackerattack, men vem som ligger bakom vet man inte.

Första parlamentsvalet som Nordmakedonien

Onsdagens parlamentsval var det första sedan landet bytte namn. Makedonien bytte namn till Nordmakedonien i februari 2019, efter Greklands krav. Det för att inte blockera en anslutning till Nato och medlemsförhandlingar med EU.

Den socialdemokratiska regeringen drev igenom namnbytet i fjol för att bana väg för ett EU-inträde.

Namnbytet visade sig ändå inte automatiskt vara en nyckel till EU-medlemskap, vilket fick premiärminister Zaev att avgå och utlysa nyval. I mars gav EU ändå grönt ljus åt Nordmakedonien, men när de officiella medlemsförhandlingarna ska inledas är oklart.

Parlamentsvalet skulle ursprungligen ha ordnats i april, men precis som flera andra val blev det tvunget att skjutas fram på grund av coronapandemin.

Nästan 400 personer har dött till följd av coronaviruset i Nordmakedonien.

Källor: AP, AFP, Yle