Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Kanye West, Joe Biden och andra kända personer fick sina konton kapade på Twitter, ryska poliser sympatiserar med demonstranter, telefonskräck allt vanligare bland unga

Biden tar på sina solglasögon vid en tillställning på Harvard.
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden är en av dem vars Twitterkonto hackats i ett bedrägeriförsök i natt. Biden tar på sina solglasögon vid en tillställning på Harvard. Bild: EPA-EFE Joe Biden,solglasögon

Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här torsdagsmorgonen.

Flera kända personer och företag fick sina konton kapade på Twitter

I natt lades det ut bluffmeddelanden på en rad Twitterkonton, där följare ombads att skicka tusen dollar i kryptovaluta, för att sedan få dubbelt så mycket tillbaka.

Till de hackade kontona hör demokraternas presidentkandidat Joe Biden, USA:s förre president Barack Obama samt miljardärerna Elon Musk och Bill Gates och rapartisten Kanye West.

Det är ännu oklart vem som ligger bakom kapningen. Bluffmeddelandena raderades senare.

Ryska poliser i väst och öst sympatiserar med demonstranter, vilket kan få dramatiska följder för president Putin

En namninsamling om krav på att upphäva konstitutionsförändringarna i Ryssland ordnades i går kväll både i Sankt Petersburg och i Moskva.

Rysk polis griper en man som deltog i en demonstration i Moskva den 15 juli 2020 mot den nya ryska grundlagen.
Rysk polis griper en man som deltog i en demonstration i Moskva den 15 juli 2020 mot den nya ryska grundlagen. Bild: AFP / Lehtikuva Moskva,demonstration,Ryska federationens konstitution

I Sankt Petersburg avlöpte kvällen lugnt, men i Moskva slog polisen till med kraft, och grep tiotals människor helt slumpmässigt.

Dock har poliser längst i öst och väst också tagit ställning för dem som protesterar. Om polisen börjar tveka med sitt stöd till Putin väntas läget bli oförutsägbart och oroligt.

Massiva demonstrationer mot makthavare präglar vardagen i Libanon

Demonstranter håller upp mobiler med tända ficklampor.
Demonstranter håller upp mobiler med tända ficklampor. Bild: EPA-EFE/WAEL HAMZEH Libanon,Beirut,demonstrationer

Det en gång rika och fashionabla Libanon är i dag i fritt fall på grund av korruption och nepotism. Den drastiskt sjunkande levnadsstandarden leder till och med till självmord.

Demonstrationer mot regeringen är så gott som dagliga i Libanon.

– Om förändringen kommer, blir det de nuvarande makthavarna som först kommer att falla. De blir de första som straffas och hamnar i fängelse, säger aktivisten och forskaren Lina Daouk-Öyry, som tror att en förändring i Libanon är möjlig, men det måste ske många saker på en gång.

Bilfabriken i Nystad permitterar cirka tusen tillsvidare

På grund av coronapandemin har våren och sommaren på många arbetsplatser präglats av permitteringar.

Så är också fallet för Valmet Automotive, som på grund av coronavirusets inverkan på bilmarknaden från och med juli stegvis kommer att permittera kring tusen personer på obestämd tid, främst inom produktionen.

Miia Kelsey som är huvudförtroendeman för Valmet Automotive säger att beskedet tagits emot med blandade känslor.

Bildörrar monteras fast på Mercedesbilar på bilfabriken i Nystad.
Bildörrar monteras fast på Mercedesbilar på bilfabriken i Nystad. Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle Valmet Automotive,Nystad,Mercedes-Benz,arbete

Telefonskräck är allt vanligare bland unga

Hjärtklappningar, darrningar och ångest - det är symptom för den som har telefonskräck när det kommer till att prata i telefon.

En ny studie från Sverige visar att var tredje ung person lider av telefonskräck.

Mathilda Kull har haft telefonskräck så länge hon kan minnas, och berättar att det kan ta timmar innan hon vågar ringa ett samtal.Hon delar med sig sina konkreta knep för att göra ett telefonsamtal lättare.

Mathilda Kull i en svart blus.
Mathilda Kull får ångest över att ringa främmande människor. Därför älskar hon restauranger som har onlinebokning så hon inte behöver ringa dit. Mathilda Kull i en svart blus. Bild: Mathilda Kull fobi,social fobi,mobiltelefoner

Väder

Det blir småningom varmare och är mest uppehåll. Närmast i Lappland förekommer några regnskurar.

I söder är det i dag mellan 19 och 24 grader, i norr mellan 15 och 20 grader. Till natten blir det mellan 5 och 11 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes