Hoppa till huvudinnehåll

Ovanligt många svenskar har ansökt om finskt medborgarskap: "Vi har fått in dubbelt fler ansökningar jämfört med i fjol redan nu"

Collage av två bilder. Till vänster syns vy över Stockholm och till höger ett finskt pass.
Före detta finska medborgare, nu svenska, vill säkerställa att de kan komma till Finland – därmed har ansökningarna om finskt medborgarskap ökat. Collage av två bilder. Till vänster syns vy över Stockholm och till höger ett finskt pass. Bild: European Pressphoto Agency EPA pass,passkontroll,Finland,medborgarskap,Stockholm,finskt medborgarskap

Över 300 svenska medborgare har ansökt om finskt medborgarskap hittills i år. Det här är en betydande ökning jämfört med i fjol då 153 personer lämnade in en ansökan.

– Vi har fått in väldigt många ansökningar och det är bara sommar ännu, säger Jouni Laaksonen som är ställföreträdande beskickningschef vid Finlands ambassad i Stockholm.

Han antar att orsaken bakom ökningen har att göra med coronaviruspandemin.

– Men det vet vi inte säkert eftersom man inte behöver ge grund för varför man ansöker om finskt medborgarskap. Men det är antagligen på grund av coronaviruset. Människor vill säkerställa att de kan komma till Finland.

Ansökarna är före detta finska medborgare

Laaksonen poängterar ändå att man inte behöver finskt pass eller finskt medborgarskap för att ta sig till Finland.

– Man behöver bara en orsak för varför man gör det.

De som ansökt om finskt medborgarskap är före detta finska medborgare. Någon närmare statistik över ansökarna har ambassaden inte, exempelvis kön eller ålder.

– Det som vi vet är att de är tidigare finska medborgare som förlorade sitt medborgarskap när de blev svenska medborgare före 2003.

Före 2003 var det nämligen inte tillåtet att ha dubbla medborgarskap i Finland.

Nyhetsbyrån TT var först med nyheten.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes