Hoppa till huvudinnehåll

Sibirisk rekordvärme "nästan omöjlig" utan mänsklig medverkan

Rök i luften i Jakutsk i juni 2020.
I den sibiriska republiken Jakutien rasade skogsbränder i juni. Rök i luften i Jakutsk i juni 2020. Bild: Yevgeny Sofroneyev /All Over Press Sibirien,Ryssland

Årets exceptionella värmebölja i Sibirien är mycket sannolikt en följd av människans inverkan på jordens klimat, konstaterar en internationell forskargrupp. Det pågående året kan bli det varmaste som uppmätts i historien – precis som de föregående åren varit.

Från januari till juni låg medeltemperaturen i Sibirien fem grader över den normala nivån. Under midsommarhelgen uppmättes i Verchojansk i östra Sibirien – en stad som annars är mest känd för sina stränga vintrar – rekordtemperaturen 38 grader.

Sådan rekordvärme skulle vara "nästan omöjlig" om det inte vore för den mänskliga faktorn. Det fastslår en grupp forskare från Storbritannien, Ryssland, Frankrike, Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

"Ännu ett bevis på extrema temperaturer"

Forskarteamet använde 70 olika klimatmodeller, och jämförde de nuvarande förhållandena med en värld där människan inte skapat värme genom att bränna kol, olja och gas.

Slutsatsen blev att den sibiriska värmeböljan var över två grader varmare än vad den hade varit, om inte växthusutsläppen hade spelat in. Utan klimatförändringen skulle Sibirien inte uppleva sådan här långvarig värme mer än en gång på 80 000 år.

– Det här är ännu ett bevis på de extrema temperaturer som vi allt oftare kan vänta oss runtom på jorden, då klimatet blir varmare, säger Andrew Ciaravella, forskare vid Storbritanniens meteorologiska institut.

Bränder, skadeinsekter och oljeutsläpp

De fem senaste åren har varit de varmaste som någonsin uppmätts. Och år 2020 kan mycket väl bli ännu lite varmare. Allra snabbast stiger temperaturen i polartrakterna.

Sedan tidigare känner man till klimatförändringens inverkan på extrema väderförhållanden, som kraftiga stormar eller svår torka. Hittills har forskningen ändå haft svårt att peka på sambandet mellan ett varmare klimat och specifika väderfenomen.

Forskarnas slutsats i fallet Sibirien är att växthuseffekten innebar en minst 600 gånger högre möjlighet för en långvarig värmebölja.

I Sibirien har man till följd av värmen fått både omfattande skogsbränder och större förekomst av skadeinsekter.

Värmen snabbar också på upptiningen av permafrosten – och vilka konsekvenser det kan få märktes i det stora utsläppet av dieselolja nära Norilsk i slutet av maj.

När permafrosten smälter frigörs också stora mängder växthusgaser, som i sin tur påskyndar klimatuppvärmningen ännu mer.

– Det som sker är verkligen oroväckande, sammanfattar Olga Zolina, klimatforskare vid P. P. Sjirjov-institutet för havsforskning i Moskva.

Källor: AFP, AP

Läs också