Hoppa till huvudinnehåll

Västländer beskyller ryska hackare för försök att komma över vaccinforskning

Närbild av en hand som håller i vaccin.
Bild från ett thailändskt laboratorium där man försöker ta fram ett vaccin mot coronaviruset. Närbild av en hand som håller i vaccin. Bild: Rungroj Yongrit / EPA coronavirus,vaccin

Storbritannien, Kanada och USA beskyller Ryssland för att försöka stjäla forskning om vaccin mot coronaviruset.

De tre länderna anklagar Ryssland för att ha genomfört cyberattacker mot organisationer som försöker ta fram vaccin mot och behandlingar för det nya coronaviruset.

Länderna säger att attackerna utförs av hackergruppen ATP29 även känd som “the Dukes” och “Cozy Bear” som sägs vara en del av den ryska underrättelsetjänsten.

Underrättelsekällor anser att målet med de kontinuerliga attackerna är att stjäla information, inte att sabotera forskarnas arbete.

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab säger att det är totalt oacceptabelt att ryska underrättelsetjänster riktar in sig på dem som försöker råda bot på coronapandemin.

Cozy Bear har utpekats av USA som en av två ryska hackergrupper som inför presidentvalet i USA 2016 via dataintrång stal demokraternas e-postmeddelanden.

De amerikanska myndigheterna varnade i april för att cyberbrottslingar och andra grupper försöker komma åt forskning om covid-19.

USA har dessutom i flera månader beskyllt Kina för motsvarande aktiviteter.

Raab: Inblandning i brittiska parlamentsvalet

Ryssland utpekas också för försök till inblandning i det brittiska valet 2019.

Utrikesminister Dominic Raab säger i ett skriftligt uttalande till brittiska lagstiftare att det är nästan säkert att icke namngivna ryska aktörer strävade efter att blanda sig i parlamentsvalet i december 2019.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov tillbakavisar beskyllningarna mot ryska underrättelsetjänster, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Tass.

Peskov säger att Ryssland inte tolererar beskyllningarna angående coronarelaterad forskning och det brittiska valet 2019.

Källor: AP, Reuters, AFP, Tass