Hoppa till huvudinnehåll

Albin Granlunds Örebro får böta efter att flera spelare spydde inför mötet mot Sirius – överklagar inte: "Ett av de högsta belopp som utdömts"

Albin Granlund i farten mot AIK.
Arkivbild. Albin Granlund i farten för ÖSK mot AIK i Allsvenskan. Albin Granlund i farten mot AIK. Bild: Magnus Liljegren/Stella Pictures/All Over Press Albin Granlund

Albin Granlunds Örebro SK anmäldes till disciplinutskottet efter matchen mot Sirius för knappa två veckor sedan och utreddes för regelbrott. Nu har utskottet fattat sitt beslut och ÖSK får böta 50 000 kronor för förseelsen – ett bötesbelopp som disciplinutskottets ordförande Ove Sjöblom menar är ett av de högsta som delats ut.

Allsvenskan har strikta regler i kraft på grund av coronaviruspandemin.

Albin Granlunds Örebro SK trotsade ändå reglerna då flera spelare inför bortamötet mot Sirius den 5 juli mådde dåligt och kräktes – och ändå fick komma in på arenan.

Efteråt haglade kritiken in och laget anmäldes till Svensk elitfotbolls disciplinutskott, som nu behandlat saken. Örebro får böta 50 000 kronor för förseelsen – ett beslut som enligt utskottets ordförande Ove Sjöblom togs enigt.

– Vi ser allvarligt på förseelsen, därav också bötesbeloppets storlek. Örebro medger omständigheterna och att det är en förseelse mot covid-19, säger han till SVT.

Kommer inte överklaga

Både till SVT och till Aftonbladet säger Sjöblom att bötesbeloppet är ett av de högsta som delats ut av disciplinutskottet.

– Man kan säga att böter kan variera från 6 000 kronor och uppåt. Vi har tyckt att den här förseelsen förtjänar ett bötesbelopp på 50 000 kronor. Det är nog ett av de högsta belopp som utdömts av disciplinutskottet, säger ordföranden till Aftonbladet.

Örebros klubbchef Simon Åström säger både till TT och till Expressen att klubben inte kommer att överklaga beslutet.

– Vi tar fullt ansvar för att det har brustit i våra rutiner kring hanteringen av matchgenomförandet. Det är djupt beklagligt och ett misstag. Vi accepterar domen och kommer inte att överklaga, säger klubbchefen till Expressen.