Hoppa till huvudinnehåll

Allt flera kör då de är drogpåverkade

Två polisbilar på en gata i staden.
Polisen har sett en stor ökning av till exempel fortkörningar under våren. Två polisbilar på en gata i staden. Bild: Linus Hoffman / Yle Polis,polisfordon,brott,brottslighet,inbrott,polis

Det har varit ett exceptionellt halvår även för polisen i Sydvästra Finland. Antalet rattfyllerier, grova fortkörningar och narkotikabrott har ökat betydligt, medan den internationella brottsligheten har minskat.

Polisen är oroad över utvecklingen av antalet grova hastighetsöverträdelser under det senaste halvåret.

Grovt äventyrande av trafiksäkerheten har enligt polisens statistik varit 50 procent vanligare än under samma period ifjol.

Det är framför allt män i åldern 17–25 som gör sig skyldiga till fortkörning. Polisen har exempelvis uppmätt fortkörningar i samband med olika sammankomster där många bilister samlas.

– Polisen fortsätter den effektiverade övervakningen av bilburna sammankomster och strävar även i övrigt till att de grövsta trafikbrotten skulle minska, säger överkommissarie Stephan Sundqvist, chef för övervaknings- och larmsektorn, i ett pressmeddelande.

En personbil med släpkärra bakom passerar en kamera på en väg.
Antalet fortkörningar har varit högre än vanligt under våren. En personbil med släpkärra bakom passerar en kamera på en väg. Bild: Petteri Bülow / Yle Landsväg,trafikled,trafik,hastighetsbegränsning,hastighetsbegränsningar,bilar,vilotid,fortkörning,Trafiksäkerhetskamera,Riksväg 4,Personbiltrailer,släpvagn

Antalet rattfyllor har ökat med 12 procent i jämförelse med samma period i fjol, trots att antalet blåsrazzior som polisen har utfört har varit mycket mindre än vanligt på grund av coronaviruset.

Framför allt drograttfyllerierna har ökat och står nu för ungefär hälften av alla rattfyllor.

Det här betyder ändå inte nödvändigtvis att det skulle ha blivit ett vanligare fenomen, utan kan bero på effektiverad övervakning från polisens sida.

Den internationella brottsligheten har minskat

På grund av reserestriktionerna som har varit i kraft under våren har bedrägeri- och stöldbrott minskat, eftersom sådana brott ofta utförs av rörliga brottslingar som inte är bosatta i Finland.

Egendomsbrotten har ändå ökat, framför allt inbrott i företagsfastigheter och på byggplatser.

En växande brottstrend i Sydvästra Finland är bedrägerier via nätet, till exempel bedrägerier som utförts i Postens namn.