Hoppa till huvudinnehåll

Finansministeriets ex-statssekreterare Raimo Sailas är död – beskrevs som mäktig och modig men kontroversiell

Svartvit bild av Raimo Sailas.
Raimo Sailas blev 74 år gammal. Svartvit bild av Raimo Sailas. Bild: Lehtikuva Raimo Sailas

Finansministeriets tidigare statssekreterare Raimo Sailas har avlidit. Han blev 74 år gammal. Han gjorde en lång tjänstemannakarriär, med budgetdisciplin som ledord.

Raimo Sailas kämpade länge med sin cancer. Han var sjukledig en lång period från Finansministeriet år 2010, men återvände, och gick i pension år 2013.

Sailas var inte rädd för döden. Det berättade han för Harry Harkimo i ett MTV-program. Han fick en prognos som han accepterade.

Raimo Sailas jobbade hela sitt liv med siffror, först på Statistikcentralen. I början av 1970-talet började han på Finansministeriets budgetavdelning.

År 1995 utnämndes han till statssekreterare vid Finansministeriet.

Raimo Sailas i sitt arbetsrum, med stora pappershögar på skrivbordet.
Raimo Sailas såg inte så mycket av utsikten över Senatstorget bakom pappershögarna. Raimo Sailas i sitt arbetsrum, med stora pappershögar på skrivbordet. Bild: Yle Raimo Sailas,arbetsbord,byråkrati,Finansministeriet (Finland),Tjänsteman,ekonomisk tillväxt

Lång vandring

När Raimo Sailas beskrivs, fäster sig många vid hans anspråkslösa bakgrund i en storbarnsfamilj från Nivala i Österbotten. Han betecknas som intelligent och flitig, sparsam eller rentav snål.

Schack var hans passion, vid sidan av bärplockning och naturvandringar. Han hade också flera poster inom 4H-rörelsen.

Han studerade i Helsingfors på 1960-talet, men lockades inte av den Sovjetvänliga studentradikalismen. Han noterade att många av de aktiva kom från “rikemanshem” som låg långt ifrån hans värld.

Ockupationen av Gamla Studenthuset var han ändå med om, men det beskrivs mest som att han råkade gå förbi.

Stark tjänsteman i budget efter budget

Sailas blev en mycket stark tjänsteman som fick igenom sin vilja, också gentemot de politiker som styrde ministeriet. Han var själv socialdemokrat. Det sades att han genom sin sakkunskap och makt kunde styra också Samlingspartiets finansministrar.

Sailas hann vara med om trettio budgetrior. Som Finansministeriets kanslichef var Sailas en av de viktigaste maktutövarna i Finland - och den högst avlönade tjänstemannen.

Inte heller de socialdemokratiska ministrarna fick alltid igenom sin vilja. Sailas ansågs föra in marknadsorienterad nyliberalism i stället för offentlig styrning.

Raimo Sailas intervjuas på Ständerhusets trappa, Paavo Lipponen går förbi.
Raimo Sailas intervjuas på Ständerhusets trappa år 1996, Paavo Lipponen passerar. Raimo Sailas intervjuas på Ständerhusets trappa, Paavo Lipponen går förbi. Bild: Lehtikuva Raimo Sailas,Paavo Lipponen,Ständerhuset

“Öka inte de offentliga utgifterna!”

Under många budget- och regeringsförhandlingar kom Finansministeriets Raimo Sailas med varningar till förhandlarna. Bestående ökningar i de offentliga utgifterna skulle undvikas.

Finansministeriet beräknade ofta halverad tillväxt. År 2007 var budskapet till exempel att det inte var förnuftigt att sänka matmomsen, arvs- och gåvoskatten eller beskattningen av pensionärer.

Budgetdisciplin och nedskärningslistor

Raimo Sailas och SDP:s ordförande, statsminister Paavo Lipponen, var överens om politiken. Den byggde på budgetdisciplin, balans och förutsägbarhet för att trygga Finlands konkurrenskraft.

Raimo Sailas gjorde sig känd för sina nedskärningslistor, där han informerade politikerna var de måste skära ner. Det drabbade ofta sociala förmåner och bidrag.

Men alla drabbades rättvist av nedskärningarna, har han själv senare sagt. Efteråt har nedskärningslistorna ansetts som en viktig förutsättning för att Finland kunde komma igen.

Finansministrar från både Samlingspartiet, Centerpartiet och SFP har också kunnat använda sig av Sailas.

Raimo Sailas framför stor väggmålning med skogstema.
Raimo Sailas på skogsseminarium år 2009 Raimo Sailas framför stor väggmålning med skogstema. Bild: Lehtikuva Raimo Sailas

Allt kan inte skäras ner eller kosta mer

Själv ansåg Sailas att nedskärningarna inom utbildningen var svårast att göra. Med sin bakgrund som fattig student, beroende av stipendier, hade han ogärna ökat kostnaderna för studerande och skolelever.

En bransch vägrade han skära ner i, trots förslag från bland annat Samlingspartiets finansminister Sauli Niinistö: utlåningen av böcker på biblioteken blev inte avgiftsbelagd.

Efter att Raimo Sailas gick i pension år 2013 fortsatte han att aktivt delta i samhällsdebatten. Han intresserade sig specifikt för frågor som gällde finanspolitiken. Sailas var en populär debattör, känd för humor och snabba repliker.

Ulla-Maj Wideroos (SFP), hann jobba med Sailas under sin tid som andra finansminister under åren 2003 till 2007. Idag karakteriserar hon Sailas som modig, kontroversiell, kunnig och saklig.

Källa: STT, Talouselämä, Kaleva

Läs också