Hoppa till huvudinnehåll

Företagarhus i Östermalm fylls av nya företagare - Lilla Chokladfabrikens ägare: Kunderna hittar hit

I högra hörnet på bilden syns en skylt där det står på finska att affärsutrymmen uthyres. Bkom skylten synns ett lågt långt hus.
Lediga affärslokaler finns ännu i fastigheten. Den gula delen av huset är nymålad; där huserar Lilla Chokladfabriken. I högra hörnet på bilden syns en skylt där det står på finska att affärsutrymmen uthyres. Bkom skylten synns ett lågt långt hus. Bild: Yle / Mira Bäck företagare,industrivägen i borgå

Företagsfastigheten på Industrivägen 11-15 i Östermalm i Borgå har länge stått och sett ganska tom ut, men nu börjar den fyllas med företagare igen.

I januari flyttade Lilla Chokladfabriken in i den ena halvan av det långsmala huset på Industrivägen 15.

Inne i fabriksbutiken möts vi av ägaren Peter Westerlund. Genom ett stort fönster i väggen ser vi in i själva chokladfabriken där arbetet är i full gång.

En man står bakom en disk i ett café och radar upp kex.
Westerlunds chokladfabrik och butik flyttade till Östermalm i början av året. En man står bakom en disk i ett café och radar upp kex. Bild: Yle / Mira Bäck företagare,östermalm

Hit flyttade företaget i januari då de tidigare lokalerna i Konstfabriken på västra åstranden började kännas för små.

- Sedan råkade vi hitta de här lokalerna, och här är vi.

Inga turister, men nog många Borgåkunder

Westerlund berättar att han har trivts bra i Östermalm.

- Man vill inte alltid åka hem om kvällen när man blir och sitta på butikssidan. Vi är jättenöjda med lokalerna. Det ser ut som vi och kunderna tycker om att det finns parkering utanför.

Fyrkantiga chokladkonfekter som just doppats i smält choklad. Ovanpå dem ligger små röda blomblad.
De här chokladkonfekterna har just fått sin skinande yta. Fyrkantiga chokladkonfekter som just doppats i smält choklad. Ovanpå dem ligger små röda blomblad. Bild: Yle / Mira Bäck choklad,konfekt,lilla chokladfabriken

Reportern undrar om kunderna faktiskt hittar ut hit till industriområdet.

- Kunderna hittar hit, för Östermalm är för Borgåborna och vi har ju egentligen butiken för Borgåborna, säger Westerlund.

Han förklarar att största delen av chokladen går till återförsäljning, men att man öppnat fabriksbutik eftersom så många frågat efter en sådan.

Långa målaranor

Fastigheten på Industrivägen 11-15 består av flera hus och ägs av fastighetsbolaget Sislin som sköter måleriaffärsföretaget RTV:s fastigheter.

Förutom chokladföretaget finns här också några andra mindre företag, samt förstås den gigantiska måleriaffären som tar upp största delen av fastigheten.

Vy av affärslokaler invid en gata: Ett lågt hus i gult och vitt, sedan ett större vitt hus.
Alla hus som syns på bilden hör till samma fastighet. Längst bort syns färgaffären. Vy av affärslokaler invid en gata: Ett lågt hus i gult och vitt, sedan ett större vitt hus. Bild: Yle / Mira Bäck företagare,industrivägen i borgå

Innan Sislin köpte fastigheten användes den av företaget C.E. Lindgren som tillverkar målarredskap.

- Vi köpte fastigheten för några år sedan och började med att göra i ordning RTV-affären. Sedan fanns det plats kvar för andra också, och de lokalerna har vi fyllt upp så småningom. Många har visat intresse, säger Lauri Juonela som jobbar för Sislin.

Enligt Juonela ser situationen bra ut.

- Vi har flera olika sorters företag där nu, och förhoppningsvis kommer det några till inom en nära framtid.

Nya företagare i höst

Hur många affärslokaler som ännu finns lediga är svårt att säga, det beror på företagens behov.

- Lindgrens gamla fabriksbutik är en öppen lokal, den saknar mellanväggar och går att modifiera på olika sätt, säger Juonela.

En stor byggnd invid en gata.
Samma fastighet sett från andra hållet. Vissa kanske kommer i håg att det tidigare fanns en stor loppmarknad i det som nu är måleriaffären. En stor byggnd invid en gata. Bild: Yle / Mira Bäck företagare,industrivägen i borgå

Vilka företag som kanske ännu flyttar in och när vill Juonela inte säga.

- Men antagligen händer det någonting på hösten.

Chokladtillverkaren Peter Westerlund är glad över att höra att han eventuellt får fler grannar i höst.

- Det är ju jättefint att vi får flera företag hit. Då får vi också flera kunder, säger Westerlund nöjt.

Läs också