Hoppa till huvudinnehåll

Gustaf Skarsgård tar sig an den legendariska trollkarlen Merlin i en nytolkning av sagan om Kung Arthur med många lager av politisk medvetenhet – något som passar aktivisten Skarsgård

Svenska skådespelaren Gustaf Skarsgård spelar trollkarlen Merlin i tv-serien Merlin. Här ser man honom gå i ett disigt mörkt landskap där flera träkors syns.
Tv-serien "Cursed" baserar sig på en bok med samma namn skriven av serieskaparna Frank Miller och Tom Wheeler. Gustaf Skarsgård spelar rollen som trollkarlen Merlin. Svenska skådespelaren Gustaf Skarsgård spelar trollkarlen Merlin i tv-serien Merlin. Här ser man honom gå i ett disigt mörkt landskap där flera träkors syns. Bild: 2020 Netflix, Inc. Cursed,Gustaf Skarsgård

Sagoikonen Merlin har spelats av skådespelargiganter som John Gielgud, Ben Kingsley och Malcolm McDowell. Då skådespelaren Gustaf Skarsgård plockar upp hans trollstav i den nya ungdomssatsningen Cursed får vi möta en annan Merlin som är trasig och bitter.

Kung Uther av Britannien är rasande. Efter en lång tids torka faller tunga doppar äntligen över slottet Tintagel, men det regnar inte vatten – utan blod. Samtidigt ligger hans hovmagiker i sin sängkammare och sover ruset av sig.

Magikern Merlin: en mytisk gestalt från uråldriga legender, en oändligt vis och kanske odödlig trollkarl som tidigare har porträtterats av John Gielgud, Ben Kingsley och Malcolm McDowell.

När den svenske skådespelaren Gustaf Skarsgård plockar upp hans trollstav i tv-serien Cursed får vi möta en annan Merlin.

– När vi först träffar honom så är han en alkoholiserad, uråldrig trollkarl som har tappat sin magi, och är ganska cynisk, och så under resans gång får vi förstå mer om hur han har hamnat där, och att det är lite mer komplicerat än så, berättar Skarsgård från sommarstugan utanför Stockholm.

På bilden syns Gustaf Skarsgård i rollen som trollkarlen Merlin. Här står han knäböjd i ett mörkt rum med sin käpp bredvid sig och framför honom syns grön rök.
Gustaf Skarsgård beskriver sig själv som en fantasynörd och berättar att han upptäckte genren som barn då hans föräldrar läste högt åt honom ur "Sagan om ringen". På bilden syns Gustaf Skarsgård i rollen som trollkarlen Merlin. Här står han knäböjd i ett mörkt rum med sin käpp bredvid sig och framför honom syns grön rök. Bild: 2020 Netflix, Inc. Gustaf Skarsgård,Cursed

Klanens stora begåvning

Gustaf Skarsgård beskrivs ofta som den stora talangen i den på intet sätt obegåvade skådespelarklanen Skarsgård. 39-åringen har spelat Hamlet på scen och vunnit en guldbagge för musikalfilmen Förortsungar. Han har gjort stora roller i en lång rad svenska och internationella långfilmer.

Det stora genombrottet utanför Sverige kom med tv-serien Vikings. Det var också den som fick honom att tveka inför att tacka ja till rollen i Cursed. Efter fem år som viking på Irland ville han göra något helt annat.

– När jag först fick det här manuset så tänkte jag "okej, jag läser det i alla fall". Och sedan kunde jag inte sluta, jag slukade de första fem avsnitten som i en sittning. Jag tyckte jag att det var en jävla kul roll, en så rolig ”take” på Merlinkaraktären. Jag tänkte "det här är för kul för att säga nej till."

Fantasi och politik

Cursed utspelar sig i en fantasyvärld och lånar gestalter från Artursagan, ett myller av medeltida berättelser som blandar mycket små korn av historia med gamla sagor och fria fantasier.

Serieskaparna Frank Miller och Tom Wheeler gör en feministisk tolkning, genom att berätta historien ur den unga kvinnan Nimues perspektiv. Serien rymmer också många andra samtidsrelevanta teman, från miljöförstöring och religiöst förtryck till förföljelsen av ursprungsbefolkningar och minoriteter.

Katherine Langford i rollen som Nimue i tv-serien "Cursed". På bilden har hon vatten upp till midjan och håller i ett svärd
Katherine Langford känd från tv-serien "13 Reasons Why" spelar Nimue - den kvinnliga gestalt ur vilken historien om Kung Arthur är berättad den här gången. Katherine Langford i rollen som Nimue i tv-serien "Cursed". På bilden har hon vatten upp till midjan och håller i ett svärd Bild: 2020 Netflix, Inc. Cursed,Katherine Langford

För Gustaf Skarsgård var det viktigt att serien, som riktar sig till ungdomar, hade kopplingar till viktiga samtidsfrågor.

– Om man ska göra en sån här bjussig fantasyserie som verkligen är ”larger than life”, måste den ha ett berättande som man kan ställa sig bakom. Jag tycker inte att det hade gått att göra det på något annat sätt och då hade jag inte varit intresserad av att vara med heller, om jag kände att det inte fanns fräscha uppdateringar.

Miljömedveten fantasynörd

Gustaf Skarsgård är själv en hängiven miljökämpe. Tidigare i år reste han med Greenpeace till Antarktis för att sätta ljus på hur klimatförändringar och mikroplaster påverkar djurlivet där.

Han tror att hans egen kärlek till fantasygenren hänger ihop med att växa upp i stan och längta ut i naturen. Han upptäckte genren via föräldrarnas högläsning av Sagan om ringen.

– Sedan blev jag fantasynörd och när jag var 12, 13 år började jag började lajva ute i skogen. Och jag tror väldigt mycket av det berodde på en längtan till naturen, man hade gått miste om någonting. Vi har skapat vår substitutvärld, och sedan springer vi omkring i den och känner oss frånkopplade. Jag känner själv bara när man kommer ut i naturen, hur lugn och tillfreds man blir.

Devon Terrell spelar Arthur i tv-serien Cursed. På bilden syns ett skogslandskap där Terrell står längst till höger tillsammans med några andra fantasikaraktärer runt ett bord där en karta ligger utbredd.
Tv-serien utspelar sig i en fantasyvärld. Arthur (längst till höger) spelas av Devon Terrell. Devon Terrell spelar Arthur i tv-serien Cursed. På bilden syns ett skogslandskap där Terrell står längst till höger tillsammans med några andra fantasikaraktärer runt ett bord där en karta ligger utbredd. Bild: 2020 Netflix, Inc. Cursed

Han tror att den där tolvårige lajvaren hade blivit mäkta imponerad över spelplatserna, kläderna och rekvisitan som vuxne Gustaf fick leka med under inspelningen av Cursed.

– Jag gick inte på fotboll när jag var liten, jag gick på ridning och fäktning, för jag tyckte att det här var kul. Och det är verkligen så fortfarande, när jag kommer till inspelningen och ser de här fantastiska miljöerna som de har byggt i studio – eller så kommer man ut till riktiga ruiner. Även om jag var på några ambitiösa lajv när jag var liten så nådde det aldrig riktigt upp till det här.

Hoppfullt och skrämmande

I sommarstugan laddar han för rollen som Karl-Oskar i den nya filmversionen av Vilhelm Mobergs Utvandrarna. Pandemin satte stopp för alla vårens inspelningar, men Gustaf Skarsgård är van vid att periodvis gå utan jobb. Och ur ett större perspektiv tycker han att krisen har visat på människans förmåga till förändring, när det verkligen gäller.

– Vi har ju fått se vilka förändringar vi är kapabla till, och vilka resurser som faktiskt finns och det tycker jag är på ett sätt är hoppingivande att se. Vilka förändringar vi kan åstadkomma, när man bara fattar dom besluten. Vi lever i en väldigt märklig tid – å ena sidan så skrämmande och å andra sidan så hoppfull, på något sätt.

Tv-serien ”Cursed” får premiär den 17 juli på Netflix.

Läs också