Hoppa till huvudinnehåll

Mjölbolsta fick nya ägare igen - den gamla sjukhusfastigheten utanför Karis ska nu bli kreativitetscentrum

Ett gammalt sjukhus som ska bli evenemang center.
Mjölbolsta har ny verksamhet. Hub Feenix vill bli ett evenemangscenter där välmående och kreativitet kan mötas. Ett gammalt sjukhus som ska bli evenemang center. Bild: Ellen Forsström / Yle Raseborg,Västnyland,Karis,Mjölbolsta,konst,kurser,konferenser,Hub Feenix

Mjölbolsta har nya ägare som planerar att ge nytt liv till den stora gamla sjukhusfastigheten som ligger vid riksväg 25, knappt tio kilometer från Karis centrum mot Lojohållet.

Raisa Kaipainen och Torsten Rüger snubblade över Mjölbolsta på en webbauktion. Ett snabbt beslut senare lade de det vinnande budet på 244 000 euro.

– Vi vill framförallt rädda den här gamla byggnaden, berättar Raisa Kaipainen.

Mjölbolsta sjukhusbyggnaden från luften
Huset byggdes i tiderna som ett sjukhus för tuberkulospatienter. Nu vill de nya ägarna få bort sjukhuskänslan. Mjölbolsta sjukhusbyggnaden från luften Bild: YLE / Linus Westerlund Mjölbolsta,sjukhus,drönare (obemannad luftfarkost),vinter,Raseborg

De nya ägarna säger att de inte är ute efter vinst.

– I stället för att pengarna går in i företagarens ficka ska vi lägga dem på att förbättra verksamheten, lovar Torsten Rüger.

Vill skapa 2000-talets sanatorium

Ägarna är båda erfarna företagare och ser potential i stället.

Nu vill de skapa ett nytt koncept i den gamla sjukhusfastigheten och satsa på något som de kallar ett modernt sanatorium.

Ett par med färggranna kläder som står framför en gammal sjukhusbyggnad.
Paret har sedan tidigare företag tillsammans och har stora förhoppningar på Hub Feenix. Ett par med färggranna kläder som står framför en gammal sjukhusbyggnad. Bild: Ellen Forsström / Yle Raseborg,Västnyland,Karis,Mjölbolsta,kurser,konferenser,konst,Hub Feenix

Mjölbolsta har haft många olika ägare. Det har inte enbart använts för vård av olika slag utan på senare år också som flyktingförläggning.

Vill skapa en kreativ gemenskap

Torsten Rüger beskriver det nya konceptet som ett mångsidigt evenemangscentrum.

– Vi vill skapa en gemenskap där kreativitet och välmående är i fokus, berättar Torsten Rüger.

Verksamheten kommer bestå av olika kurser, ateljéer och residens. Raisa Kaipainen påpekar att Hub Feenix inte bara kommer handla om det konstnärliga.

– Det här är inte endast ett konstcenter, här händer mycket mer också. Vi kommer att satsa på välmående till lika stor del, förklarar hon.

De har även planer på ett koncept som de kallar för "makers space". Det betyder ett ställe dit vem som helst kan komma och skapa.

Vågade satsa på Mjölbolsta

Fastigheten har haft många ägare, men ingen som riktigt sett en framtid där. Trots detta vågade Raisa Kaipainen och Torsten Rüger satsa på stället.

Det nya namnet Hub Feenix för tankarna till den mytiska Fågel Fenix som sägs återfödas till nytt liv ur askan av elden den brann upp i.

Raisa Kaipainen berättar om känslorna precis innan de lade det vinnande budet.

– Stunden då vi bestämde oss för att köpa det här stället var väldigt skrämmande. Men vi har valt att leva livet fullt ut och ta risker, säger Raisa Kaipainen.

Ett skrattande par som dricker te.
Hub Feenix kommer vara en andelsförening där man kan köpa sig en andel. På så vis förstärks gemenskapskänslan, säger Torsten Rüger. Ett skrattande par som dricker te. Bild: Ellen Forsström / Yle Raseborg,Västnyland,Karis,Mjölbolsta,konst,kurser,konferenser,Hub Feenix

Ägarna anser att det finns en efterfrågan för liknande verksamhet. De tror att folk kommer att hitta dem bland annat på grund av det goda läget nära huvudstadsregionen.

De nämner även kontakter i såväl regionen som utlandet, som kan hjälpa till med marknadsföring.

Ut med sjukhuskänslan

Paret har börjat med att försöka få bort det gamla från huset, så att något nytt ska kunna skapas.

– Människor har berättat att här var en så tung känsla att de inte ville komma in. Det här ska vi ändra på, berättar Kaipainen.

– Jag vill göra det här stället till något som inspirerar folk till att skapa.