Hoppa till huvudinnehåll

Tuukka Rask en av tre finalister i kampen om Vezina Trophy

Tuukka Rask.
Tuukka Rask har spelat 41 matcher för Boston den här säsongen. Tuukka Rask. Bild: Icon Sportswire /AOP Tuukka Rask

På fredagen meddelade NHL vilka tre målvakter som utgör finalisterna i kampen om Vezina Trophy – titeln som NHL-säsongens bästa målvakt. Vem som kniper titeln klarnar senast före Stanley Cup-finalen. Tar Rask hem priset blir han den första finländaren att tilldelas titeln två gånger.

Säsongen 2013-2014 knep Tuukka Rask hem titeln som NHL-säsongens bästa målvakt. Nu har han chans till sin andra Vezina Trophy.

För andra gången i karriären är Rask en av finalisterna i titelkampen. NHL skriver på sin webbplats på fredagen att kampen går mellan de tre kandidaterna Tuukka Rask, Connor Hellebuyck och Andrej Vasilevskij.

Rask har haft en bra säsong med en räddningsprocent på 92,9 – den bästa procenten av de tre kandidaterna – och släppt in färst mål per match i ligan (2,12). Nollan har han hållit fem gånger.

Vasilevskij kandidat för tredje året på raken

Duon Jaroslav Halak och Rask fixade tidigare hem William M. Jennings-priset till Boston efter att kollegorna släppt in bara 167 mål i grundserien.

Winnipeg Jets Connor Hellebuyck har hållit nollan sex gångern på de över 50 matcher han spelat under säsongen och hade en räddningsprocent på 92,2. Kniper Hellebuyck titeln blir han klubbens första målvakt att vinna priset.

Andrej Vasilevskij som spelar för Tampa Bay Lightning vann Vezina Trophy i fjol och är nu finalist för tredje året på raken. Även han har den här säsongen spelat över 50 matcher, med 35 segrar som resultat, och hade en räddningsprocent på 91,7.

Skulle Rask knipa titeln för andra gången i karriären skulle han bli den första finländaren att göra det. Pekka Rinne (2018) och Miikka Kiprusoff (2006) har utöver Rask vunnit Vezina Trophy en gång var.