Hoppa till huvudinnehåll

Federala trupper missbrukar sin makt i Portland - myndigheterna vill se trupperna lämna staden

Människor och plakat vid staketet runt Vita huset i Washington.
Black Lives Matter-plakat utanför Vita huset i Washington. Människor och plakat vid staketet runt Vita huset i Washington. Bild: EPA-EFE/SARAH SILBIGER USA,Vita huset,Fallet George Floyd,Black Lives Matter,staket

I USA kräver myndigheterna i Portland att Trumpadministrationen drar tillbaka sina federala trupper från staden, efter uppgifter om att de kör runt i staden i civila bilar och griper demonstranter på gatorna utan orsak.

- Håll era trupper i era egna byggnader eller låt dem lämna vår stad, sa borgmästare Ted Wheeler på en presskonferens enligt nyhetsbyrån AP.

Trupperna är officiellt i Portland för att skydda olika statliga byggnader.

Medborgarrättsorganisationen ACLU i Oregon uppger att de federala agenterna verkar bryta mot medborgarnas rättigheter, och säger att det är något som hela USA borde oroa sig för.

- Då vi ser människor tvinga in personer från gatan i civila bilar kallar vi det vanligtvis för kidnappning, säger Jann Carson vid organisationen.

Protesterna i Portland har pågått i 50 dagar, sedan George Floyds död den 25 maj. De federala trupperna skickades till staden för två veckor sedan, enligt president Trump för att stävja civil olydnad.

Gripanden utan synlig orsak

Trupperna har åtalat åtminstone 13 personer för olika brott som har att göra med protesterna och en rapport från Oregon Public Broadcasting visar att våldet mellan trupperna och demonstranter har eskalerat.

Federala agenter har använt sig av omarkerade bilar och gripit människor på gatorna utan någon synlig orsak. Gripna berättar bland annat om hur de formligen “kastats” in i skåpbilar med beväpnade personer.

Videomaterial visar också hur två personer i hjälmar och gröna kamouflagekläder tar tag i en person på gatan, lägger på handfängsel och sätter in hen i en bil. Någon frågar paret vem de är, men de svarar inte.

- Det här är Vita Husets centrala mediestrategi: att använda federala trupper för att höja president Trumps sjunkande siffror. Och det är ett missbruk av de statliga trupperna, sa borgmästare Ted Wheeler.

De federala trupperna är officiellt i staden för att skydda olika statliga byggnader, men ska ha gripit människor på gator långt borta från de byggnader de skickats ut för att skydda.

Källor: AP, BBC