Hoppa till huvudinnehåll

Frankrike ska undersöka svarta lådor från nedskjutet passagerarplan

En söndrig matta och andra delar som blev kvar efter att ett ukrainskt flygplan sköts ner i Iran.
176 passagerare och besättningspersonal omkom i flygkraschen i Teheran den 8 januari. En söndrig matta och andra delar som blev kvar efter att ett ukrainskt flygplan sköts ner i Iran. Bild: Rex/All over press Teheran,flygplan,Iran,Ukraina

De svarta lådorna från det passagerarflygplan som kraschade utanför Teheran i Iran i januari har anlänt till Frankrike för analys, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

En internationell expertgrupp på tjugo personer kommer att granska innehållet i lådorna.

– De svarta lådorna har skickats till Paris i går under uppsyn av tjänstemän på ett flygbolag samt en domare, deras avläsning kommer att påbörjas på måndag, säger Mohsen Baharvand, biträdande utrikesminister, till den iranska tidningen Etemad.

Informationen som finns lagrad i lådorna ska ge svar på vad som hände de sista minuterna innan planet sköts ned.

En lång process

Alla 176 passagerare ombord på det ukrainska planet omkom då planet sköts ner den 8 januari. Passagerarna kom från Sverige, Kanada, Tyskland, Ukraina, Storbritannien, Afghanistan och Iran.

Kanadensiska myndigheter har i flera månaders tid krävt att lådorna ska skickas till Frankrike för analys. 57 av flygkraschoffren var kanadensare.

Enligt Iran har coronapandemin försenat överlämnandet av de svarta lådorna.

Iran förnekade till en början att planet sköts ner, men militären har sedermera erkänt att Revolutionära gardets luftvärn sköt ner planet av misstag.

Källor: AFP