Hoppa till huvudinnehåll

"Man kan sjunga på finlandssvenska och ändå förmedla lika mycket känsla som på engelska" - musiktävlingen Grand Beat tar emot anmälningar från hugade artister

Felix Lönnqvist.
Grand Beats koordinator Felix Lönnqvist ser fram emot en bråd höst med många skolbesök. Felix Lönnqvist. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Ekenäs,Raseborg,Västnyland,felix lönnqvist

Snart är det dags för Grand Beat 2020. Tävlingen som ordnades för första gången i fjol blev en succé, och nu är det dags för de 13-25-åringar som vill vara med i år att anmäla sig.

Arrangörerna kunde inte besöka skolorna i trakten under vårterminen på grund av coronapandemin. I stället skall Grand Beat-teamet nu satsa hårt på att föra fram tävlingen i skolorna när höstterminen tar vid.

- I år satsar vi ännu mera på marknadsföring för att nå ut till publiken, säger Grand Beats koordinator Felix Lönnqvist.

Han berättar också att man bland annat låtit fjolårets deltagare berätta om sina erfarenheter som en del av marknadsföringen.

- Det är kul att se att fjolårets deltagare rekommenderar folk att söka till tävlingen.

någon spelar på ett piano
någon spelar på ett piano Bild: Yle/Jasmine Nedergård piano,musiklärare,sångerskor,musik,Åbo,lotta svartsjö

En chans att uppträda på en riktig scen inför professionella musiker

Tanken är att Grand Beat ska kunna ge deltagarna en inblick i en karriär i musikbranschen, och en chans att uppträda i professionell miljö. Målsättningen är att alla deltagare ska få ut något av juryns feedback och kommentarer.

- Den feedback vi fått av fjolårets deltagare är att domarnas kommentarer var väldigt värdefulla och har hjälpt dem vidare i den musikaliska karriären, säger Lönnqvist.

Elgitarr.
Elgitarr. Bild: Fredric Sommer gitarr,musik,orkester

Man behöver inte vara rädd för att bli sågad till fotknölarna.

- Vi har ingen Simon Cowell som säger att du inte är bra på det du gör, säger Felix Lönnqvist och syftar på den ökänt frispråkiga talangdomaren i brittiska och amerikanska talangshower.

- Vi vill i stället bygga upp deltagarnas självförtroende och hålla tröskeln låg för att delta i tävlingen.

Eric Claptonin "Blackie"-niminen kitara.
Eric Claptonin "Blackie"-niminen kitara. Bild: Jonni Roos / YLE gitarr,elgitarr,Eric Clapton

"Du har talang - du skall vara med!"

Även om många unga i dag tillbringar mycket tid på sociala medier så räcker det enligt Lönnqvist inte att enbart marknadsföra Grand Beat där. Skolbesök är viktiga, där träffar man folk i verkliga livet.

- Det behövs någon som säger "du har talang - du skall vara med!"

Tanken var ursprungligen att besöka skolor redan i våras, men coronapandemin satte stopp för de besöken. Nu får arrangörerna i stället koncentrera besöken till augusti och september.

- Vi får köra igång direkt. Tid för att anmäla sig finns till den 15 september, säger Lönnqvist.

trummor
trummor Bild: Mostphotos trummor,instrument

Grand Beat vill vara en plattform för unga att nå ut

Felix Lönnqvist säger att unga behövs inom musikbranschen idag, och Grand Beat vill vara en plattform för unga att synas och höras.

- Unga medför nya koncept, nya tankar och nya trender. Därför är det viktigt att de får chansen att synas och höras.

I fjol deltog representanter för en lång rad olika musikstilar, allt från klassisk musik till popmusik. Och det är meningen att tävlingen heller framöver inte skall vara bunden till någon viss genre inom musiken.

Mikrofon
Mikrofon Bild: Eila Haikarainen mikrofon

Finlandssvenska kan förmedla lika mycket känsla som engelska

Grand Beat vill dessutom slå ett slag för den finlandssvenska musiken, och bidra till möjligheten att skapa musik på finlandssvenska.

Felix Lönnqvist hoppas att de som deltar i årets Grand Beat inser att man inte alltid behöver tänka på engelska för att skapa de stora låtarna.

- Jag hoppas att deltagarna inser att man kan sjunga på finlandssvenska och ändå förmedla lika mycket känsla. Det är viktigt att man inte alltid tror att det bästa kommer från att man söker sig till något som är lite främmande, konstaterar Lönnqvist.

- Det bästa kanske finns där man själv just nu är.

Final på Karelia den sista oktober

Sista veckan i oktober går själva tävlingen av stapeln, med två semifinaler. En hålls på Tryckeriteatern i Karis, en på Kulturhuset Karelia i Ekenäs.

Final blir det den 31.10 på Karelia.

I juryn i år sitter musikern och producenten Niklas Rosström, evenemangsproducenten Joel Ekström, och musikern Victoria Lindqvist.

Koordinator Felix Lönnqvist besökte Yle Västnylands morgonstudio onsdagen den 15.7. Helena von Alfthan intervjuar.

Läs också