Hoppa till huvudinnehåll

Nya massprotester i ryska Fjärran östern - "alla i regeringen är tjuvar och mördare"

Antalet demonstranter i Chabarovsk uppskattades till allt mellan 15 000 och 50 000. Det är mycket i dagens Ryssland.
Antalet demonstranter i Chabarovsk uppskattades till allt mellan 15 000 och 50 000. Det är mycket i dagens Ryssland. Antalet demonstranter i Chabarovsk uppskattades till allt mellan 15 000 och 50 000. Det är mycket i dagens Ryssland. Bild: /All Over Press Chabarovsk

Tiotusentals människor i Chabarovsk trotsade sommarvärmen och tågade backe upp och backe ner i timtal på lördagen, till försvar för sin guvernör och i protest mot Moskva. Inte heller den här gången ingrep polisen.

Det är backigt i Chabarovsk och på lördagen var där över 30 grader varmt. Ändå pågick demonstrationen där i timtal och uppskattningarna om antalet deltagare varierade mellan 15 000 och 50 000.

Chabarovsk har ungefär 600 000 invånare och ligger nära gränsen mot Kina, över 6 100 kilometer öster om den ryska huvudstaden.

Män och kvinnor i alla åldrar demonstrerade mot att regionens populäre guvernör Sergej Furgal greps den 9 juli och fördes till Moskva för rättegång. Han anklagas för mordkomplotter som ska ha skett för 15 år sedan, när han verkade som affärsman.

"Jag är, vi är Sergej Furgal" står det på kvinnans lilla plakat.
"Jag är, vi är Sergej Furgal" står det på kvinnans lilla plakat. "Jag är, vi är Sergej Furgal" står det på kvinnans lilla plakat. Bild: Dmitry Morgulis/TASS/All Over Pr Chabarovsk

Furgal var uppställd för Vladimir Zjirinovskijs "liberaldemokratiska" parti då hann helt oväntat vann guvernörsvalet i Chabarovsk-regionen 2018 och Kremls kandidat förlorade. Det trots att Furgal offentligt stödde sin motkandidat, inte uttryckte någon kritik mot Kreml och egentligen avstod från kampanjarbete.

Trots det röstade alltså de flesta väljarna på honom, i protest mot Kreml och sedan dess har han blivit populär och börjat ses som "folkets guvernör".

Furgal tycks ha blivit en politisk symbol

Protesterna mot gripandet av Furgal började så fort han gripits och har nu pågått i litet drygt en vecka. Furgal själv hävdar att han är oskyldig, men han har också låtit hälsa att det är fel att gå ut och demonstrera utan tillstånd.

Det intressanta är att polisen inte ingripit mot demonstranterna vare sig i Chabarovsk, eller i andra städer i ryska Fjärran östern där det också har protesterats utan tillstånd.

På lördagen, precis som tidigare, demonstrerades det till stöd för Furgal också i, bland annat, Vladivostok.
På lördagen, precis som tidigare, demonstrerades det till stöd för Furgal också i, bland annat, Vladivostok. På lördagen, precis som tidigare, demonstrerades det till stöd för Furgal också i, bland annat, Vladivostok. Bild: /All Over Press Vladivostok (band)

Demonstranterna kräver att Furgal ska friges, eller att han åtminstone ska ställas inför rätta hemma i Chabarovsk. Men Furgal verkar också ha blivit en politisk symbol för invånarna i regionen.

Precis som tidigare, förekom både slagord och plakat som var direkt riktade mot president Vladimir Putin och Kreml under demonstrationerna på lördagen.

Anklagelserna mot Furgal gör inget intryck på Svetlana

Myndigheterna i Chabarovsk uppgav på lördag morgon att man "lyckats stoppa en terrorattack" i staden och så varnade de för coronapandemin. Trots det fylldes gatorna av demonstranter.

En kvinna som bara kallade sig Svetlana deltog i demonstrationen och sade sig ha kommit dit för att försvara sin rösträtt, folkets rätt att välja sin egen guvernör.

- Vi valde honom, så ge honom tillbaka till oss, sade Svetlana till nyhetsbyrån Reuters.

Vi tänker inte delta i några val mer om inte Putin släpper honom

Och de allvarliga anklagelserna mot Furgal gör inget intryck på Svetlana.

- Alla känner till det faktum att alla i regeringen är tjuvar och mördare. Du kan plocka ut vem som helst och börja gräva litet. Alla var ju med då det begav sig i 1990-talets Ryssland, tillade Svetlana.

- Vi tänker inte delta i några val mer om inte Putin släpper honom, sade 84-åriga Anastasia Sokolova till nyhetsbyrån AFP.

Protesterna pågår samtidigt som det finns en hel del missnöje med Putins sätt att bita sig fast vid makten, med hur coronapandemin hanterats och framför allt med den allt sämre ekonomin.

Källor: AFP, Reuters, Tass, Yle, SR

Läs också