Hoppa till huvudinnehåll

Rekordmånga coronafall på ett dygn - ansiktsskyddskrav införs på många håll

Hääpari ja kolme muuta ihmistä vieri vieressä ottamassa selfietä ulkona.
Bland annat i Frankrike införs krav på munskydd på offentliga platser. Hääpari ja kolme muuta ihmistä vieri vieressä ottamassa selfietä ulkona. Bild: Ian Langsdon / EPA/ AOP Frankrike,COVID-19,andningsskydd

Lördagen var en ny rekorddag när det gäller antalet coronavirussmittade. Enligt världshälsoorganisationen WHO registrerades nästan 260 000 fall av covid-19 världen över på ett dygn, vilket är det högsta antalet på ett dygn hittills.

Det tidigare rekordet sattes på fredagen, då 238 000 fall registrerades.

Totalt har över 14 miljoner fall av covid-19 bekräftats i världen. Enligt amerikanska Johns Hopkins-universitetets statistik har cirka 600 000 människor dött i sviterna av viruset.

Krav på ansikts- eller munskydd vanligare

Samtidigt som pandemin sprider sig har antalet länder som har ansiktsskyddskrav ökat kraftigt. Norska rundradiobolaget NRK skriver att 130 länder nu ber eller kräver att invånarna täcker mun och näsa i olika sammanhang. I mitten av mars rådde krav på ansiktsskydd i bara tio länder.

Australiens näst största stad Melbourne inför nu krav på ansiktsskydd på allmänna platser, som första stad i landet. Delstaten Victoria har för tillfället nästan 3 000 fall av coronaviruset. Under söndagen rapporterades om 360 nya fall på en dag, trots att staden haft stränga coronarestriktioner i tio dagar. Viruset började sprida sig i Melbourne för några veckor sedan, bland annat på grund av bristande karantän bland personer som återvände till staden från olika utlandsdestinationer.

Frankrike och England inför krav på munskydd på allmänna platser och i affärer nästa vecka. I Skottland har kravet funnits redan tidigare.

I USA meddelade president Donald Trump senast i fredags att han inte anser att ansiktsskydd ska vara obligatoriska. Vissa delstater har ändå infört krav på olika munskydd.

WHO kom i början av juni med en rekommendation om att använda munskydd i folkmassor och på andra platser där det är svårt att hålla avstånd, till exempel i kollektivtrafiken.

Källor: Reuters, AFP, NRK

Läs också