Hoppa till huvudinnehåll

Förenade Arabemiraten sköt upp historisk rymdsond - projektet del av landets rymdstrategi

Bild på rymdsond som skjuts upp i Japan. Den omges av vit rök.
Uppskjutningen senarelades från 15.7 på grund av dåligt väder. I natt lyckades ändå uppskjutningen. Bild på rymdsond som skjuts upp i Japan. Den omges av vit rök. Bild: EPA-EFE/All Over Press Förenade Arabemiraten,rymdsonder

Förenade Arabemiraten har skjutit upp sin första rymdsond i natt - som första arabland att delta i ett interplanetariskt rymdprojekt. Sonden sköts upp från rymdcentret Tanegashima i Japan vid ettiden finsk tid, och den väntas anlända till Mars om sju månader.

Uppskjutningen skulle ursprungligen ske redan den 15 juli, men på grund av dåligt väder flyttades den till 20 juli. Tanken är att sondens ankomst ska sammanfalla med 50-årsfirandet av emiratens förenande till en stat och självständighet från Storbritannien 1971.

Rymdsonden kallas Amal, vilket betyder hopp på arabiska. Väl framme på Mars är planen att den ska ligga i omloppsbana i minst ett marsår, vilket motsvarar 687 dagar. I omloppsbanan ska den studera Mars miljö och atmosfär.

Målet är att få en helhetsbild av planetens atmosfär för första gången, för att kunna studera dess dagliga och säsongsbetonade förändringar.

Stora framsteg sedan 2017

Förenade Arabemiratens långsiktiga mål är att diversifiera sin ekonomi för att bli mindre beroende av oljan, och uppskjutningen ingår i landets rymdstrategi.

Uppskjutningen är historisk för Förenade Arabemiraten med tanke på att det lanserade sitt nationella rymdprogram så sent som 2017 - och försöker sig nu på något som USA, Ryssland, Europa och Indien har lyckats göra.

Förenade Arabemiraten har nio aktiva satelliter i omloppsbana, och planerar att skjuta upp åtta till under de närmaste åren.

I september skickades den första personen från Förenade Arabemiraten till rymden, Hazza al-Mansouri, som del av en besättning på tre personer.

Både USA och Kina planerar att skjuta upp rymdsonder mot Mars ännu under juli månad, eftersom Mars befinner sig ovanligt nära jorden.

Källor: AP, AFP, Al Jazeera, BBC