Hoppa till huvudinnehåll

Ingen rusning på Brandbackens servicehus trots att Borgås äldreboenden öppnat för besök också inomhus: “Så småningom börjar fler anhöriga komma”

Två kvinnor ute på en gård.
Heidi Lindblad och Karolina Hienonen har inte märkt av någon rusning när det gäller besökarmängderna. Två kvinnor ute på en gård. Bild: Yle/Hedvig Sandell ålderdomshem,brandbackens servicehus

Besöksalternativen på äldreboenden i Borgå har nyligen blivit fler. Sedan i maj har besök endast tillåtits utomhus men nu kan anhöriga också besöka de äldre inomhus.

Det är lugnt och stilla på Brandbackens servicehus i Borgå på måndag eftermiddag.

Yle Östnyland träffar två av äldreboendets närvårdare ute på gården, där anhöriga oftast brukar träffa sina närstående.

– Det har nog inte varit någon rusning ännu, berättar Heidi Lindblad, som jobbat på avdelningen för minnessjuka sedan coronatidens början.

Hon jobbade tidigare på ett daghem men blev till följd av coronakrisen omplacerad till Brandbackens servicehus.

Så småningom har både hon och kollegan Karolina Hienonen ändå märkt att fler anhöriga vågar hälsa på de äldre.

– Fler har varit i kontakt. De har också besökt oss oftare, säger Lindblad.

En gård.
Besöken på äldreboenden ordnas i första hand utomhus. En gård. Bild: Yle/Hedvig Sandell äldreboende,brandbackens servicehus

Sedan i maj har besök varit tillåtna utomhus. Alla äldreboendens invånare har ändå inte möjlighet att ta sig ut på gården.

– Av de 24 personer som bor på vår avdelning kan sex stycken inte ta sig ut.

Vad tycker de om att få träffa sina anhöriga nu?

– Det är svårt att säga eftersom vi jobbar med minnessjuka. Nog märktes det ändå att de var lite oroligare när de inte fick besök.

Munskydden, som personalen behöver bära, har också förbryllat.

– En del funderar på varför vi måste bära munskydd. De frågar om det har med hygienen att göra. Vissa förstår, andra inte alls.

Små steg i taget

Öppnandet av Borgås äldreboenden sker stegvis. Utöver det följer stadens hälsotjänster också med situationen regelbundet.

– Coronaläget är lugnt och vi har följt upp det en längre tid. Det finns förstås ett behov av att de äldre ska få träffa sina anhöriga, säger Borgås social- och hälsovårdsdirektör, Ann-Sofie Silvennoinen.

Det senaste steget i öppnandet var att tillåta besök inne på de boendes rum.

– Du kommer överens med personalen på servicehemmet, för att de ska kunna förbereda besöket. Det är viktigt att du som besökare är frisk och följer hygiendirektiven.

Utöver det är också högst två gäster tillåtna på den boendes rum. Besöken får vara i max en timme.

I första hand ordnas de ändå utomhus, på serviceboendets gård, terrass eller i besöksstugan.

Läs också