Hoppa till huvudinnehåll

Nytt förslag för återhämtningsfonden: 390 miljarder i direkta bidrag till krisländerna – rådsordföranden Michel tror på kompromiss

Charles Michel omgiven av EU-ledare
Charles Michel (2. från höger) presenterade ett nytt kompromissförslag under måndagskvällen. Charles Michel omgiven av EU-ledare Bild: EPA-EFE/All Over Press Charles Michel,Angela Merkel,Ursula von der Leyen,Emmanuel Macron,Mark Rutte

Europeiska rådets ordförande Charles Michel har presenterat ett nytt kompromissförslag för EU-ledarna som samlats i Bryssel för fjärde dagen.

Bryssel

Enligt förslaget skulle andelen direkta bidrag ur återhämtningsfonden skäras ned ytterligare jämfört med EU-kommissionens ursprungliga förslag.

Michel föreslår att andelen direkta bidrag skulle vara 390 miljarder euro medan andelen lån skulle vara 360 miljarder.

Andelen direkta bidrag är betydligt mindre än i EU-kommissionens ursprungliga förslag. Kommissionen föreslog en bidragsandel på 500 miljarder euro och en låneandel på 250 miljarder euro.

I vilken form pengarna ur coronakrisfonden ska fördelas är en av de främsta stridsfrågorna vid toppmötet som pågår för fjärde dagen.

Nordeuropeiska länder vill dela ut mindre direkta bidrag

En grupp nordeuropeiska länder, bland dem Finland, har varit av åsikten att en så liten andel som möjligt ska delas ut till medlemsländerna i form av direkta bidrag.

De krisdrabbade sydeuropeiska länderna har med Italien i spetsen krävt en större bidragsandel och mer frihet att disponera över stödpengarna.

De utdragna förhandlingarna har blottlagt skiljelinjerna mellan EU-länderna. Stämningen vid toppmötet lär vid tillfällen ha varit kylig.

Uppenbart är ändå att man inte gett upp hoppet om att enas om en kompromiss.

Rådsordföranden Charles Michel sade att de sista stegen ofta är de svåraste men att det är viktigt att fortsätta förhandla, då han anlände till Europabyggnaden i Bryssel tidigare ikväll.

Statsminister Sanna Marin (SDP) sa för sin del att hon hoppas på en kompromiss och att hon är beredd att förhandla så länge det krävs.

Kan bli det längsta mötet någonsin

Det pågående mötet kan gå till historien som det längsta EU-toppmötet någonsin.

Toppmötet i Nice år 2000 där man enades om betydande institutionella reformer av EU och om unionens östliga utvidgning pågick i 85 timmar.

Utöver återhämtningsfonden beslutar stats- och regeringscheferna även om en långtidsbudget för EU för åren 2021–2027.

Enligt Michels senaste kompromissförslag skulle budgeten gå på 1 074 miljarder euro vilket är i linje med EU-kommissionens förslag från slutet av maj.