Hoppa till huvudinnehåll

Storbritannien stoppar utlämningsavtal med Hongkong

Demonstranter med munskydd och händerna upphöjda.
Demonstranter som protesterar mot den nya säkerhetslagen i Honkong i början av juli. Demonstranter med munskydd och händerna upphöjda. Bild: Miguel Candela / EPA Hongkong

Storbritannien meddelade i dag på måndagen att landet stoppar sitt utlämningsavtal med Hongkong med omedelbar verkan. Beslutet gäller tillsvidare.

Avtalet läggs på is som en reaktion mot den nya säkerhetslagen som Kina infört i Hongkong. Lagen befaras försvaga Hongkongbornas medborgerliga rättigheter.

– Vi kommer inte att att aktivera överenskommelserna på nytt om vi inte är säkra på att det finns tydliga och ordentliga skydd mot att utlämningsavtalet missbrukas med hjälp av den nya säkerhetslagen, sa Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab som bekräftade beslutet i parlamentet.

Raab uttryckte sin oro över den nya säkerhetslagen och över Kinas misstänkta människorättsbrott, i synnerhet mot uigurerna.

Öppna Instagram-inlägget

Finlands utlämningsavtal med Hongkong också på is

Storbritannien slutar också exportera vapen till Hongkong, sa Raab.

Tidigare har bland annat USA, Kanada och Australien lagt sina utlämningsavtal med Hongkong på is.

Finlands utlämningsavtal med Hongkong har också i praktiken lagts på is, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) till Yle i förra veckan.

Källor: AFP, AP, Reuters

Läs också