Hoppa till huvudinnehåll

Coronan påverkar fortfarande sysselsättningen i Österbotten

Ansiopäivärahakemuslomaketta täytetään.
Arbetslösheten har ökat i Österbotten. Ansiopäivärahakemuslomaketta täytetään. Bild: Tiina Jutila / Yle arbetslös,arbetslösa,arbetslöshet,arbetslöshetsersättningar,fackförbund,ungdomsarbetslöshet,deltidsarbete,inkomstrelaterad dagpenning

Coronavirusets inverkan syns fortfarande i arbetslöshetssiffrorna. Arbetslösheten ökade i alla kommuner inom Österbottens NTM-centrals område.

Enligt arbets- och näringsministeriets översikt fanns inom området för Österbottens NTM-central i slutet av juni sammanlagt 14 386 arbetslösa arbetssökande. Detta är 6 331 fler än för ett år sedan.

I procent ökade arbetslösheten med 78,6 procent. I hela landet är siffran 64 procent.

Jämfört med slutet av maj ökade antalet arbetslösa med 382 personer.

En intressant aspekt är att när arbetslösheten i Österbotten ökade med 0,3 procentenheter jämfört med slutet av maj, så minskade den med 0,7 procentenheter sett till hela landet.

Antalet heltidspermitterade i Österbotten i slutet av juni var 4 850, vilket är 4452 fler än för ett år sedan. Från föregående månad minskade dock antalet permitterade med 1 178 personer.

Högst i Vasa - lägst i Närpes

Arbetslösheten ökade i alla kommuner jämfört med i fjol.

Högst var arbetslöshetsgraden i Vasa, 15,8 procent. På andra plats kommer Jakobstad med 14,2 procent, följt av Karleby på 12,9 procent.

Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften var lägst i Närpes, 5,9 procent och i Larsmo, 6,9 procent.

Antalet nya lediga arbetsplatser fortsatte också att minska.

Andelen arbetslösa arbetssökande inom Österbottens NTM-centrals område är ändå den näst lägsta i Fastlandsfinland, 12,4 procent. Motsvarande andel i hela landet är 15,8 procent.

Läs också