Hoppa till huvudinnehåll

DN: Svenska friidrottsförbundet uppmanar landets regering att påverka finska politiker – för att rädda landskampen i Tammerfors

Suomen joukkue vesiesteessä
I år ska Sverigekampen ordnas i Tammerfors igen. Suomen joukkue vesiesteessä Bild: Tomi Hänninen friidrott,Sverigekampen

Det är fortfarande mycket som är osäkert kring Sverigekampen i friidrott. Nu uppmanar Svenska friidrottsförbundet landets regering att påverka finska politiker – för att landskampen ska bli av. "Vi är väldigt angelägna om att tävlingen ska gå att genomföra", säger förbundets ordförande Johan Storåkers till Dagens Nyheter.

Planen är att Sverigekampen i friidrott i år ska gå av stapeln den 5-6 september i Tammerfors.

Men det finns många frågetecken kring den anrika landskampen, i och med att Finland inte ännu öppnat upp gränsen för de flesta till Sverige.

Det har fått Svenska friidrottsförbundet att reagera. Dagens Nyheter avslöjar (bakom betalmur) att förbundet skrivit ett brev som skickats till den svenska regeringen, högt uppsatta politiska tjänstemän och företrädare för Folkhälsomyndigheten.

I brevet uppmanar förbundet personerna att påverka finländska politiker, så att landskampen ska kunna bli av även i år.

– Vi är tacksamma om ni i era kontakter med regeringen i Finland samt andra relevanta individer och grupper kan ta initiativ som gör det möjligt för Finska och Svenska friidrottsförbundet att arrangera Finnkampen även detta speciella år, skriver förbundet i brevet.

"Vi vill att våra svenska politiker påverkar sina finska kollegor"

I brevet föreslår förbundet också flera åtgärder för att kunna möjliggöra landskampen. Alla svenska idrottare och tränare skulle testas före resan, ingen ungdomslandskamp skulle ordnas och maximalt 70 personer per dag skulle få flyga från Sverige till Tammerfors.

Brevet är undertecknat av förbundsordförande Johan Storåkers.

– Finnkampen är ju världens äldsta landskamp. Så vi är väldigt angelägna om att tävlingen ska gå att genomföra.

– Men det hör ju ihop med hur de finska myndigheterna ser på möjligheterna för svenskar att resa till Finland, så där vill vi att våra svenska politiker påverkar sina finska kollegor, säger Storåkers till tidningen.