Hoppa till huvudinnehåll

Finlands ställning som nettobetalare blir bättre – det här vet vi om EU:s jättepaket

EU-ledare som bär ansiktsskydd tittar igenom dokument som Angela Merkel håller i. På bilden finns bland annat Frankrikes president Emmanuel Macron och Spaniens premiärminister Pedro Sánchez.
EU-ledarna samlades i Bryssel för första gången sedan februari under det historiskt långa toppmötet. EU-ledare som bär ansiktsskydd tittar igenom dokument som Angela Merkel håller i. På bilden finns bland annat Frankrikes president Emmanuel Macron och Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Bild: AFP / Lehtikuva Europeiska unionen,Angela Merkel,Emmanuel Macron,Pedro Sánchez Pérez-Castejón

EU-ledarna kom på tisdagsmorgonen fram till en kompromiss om ett finansieringspaket på 1 824 miljarder euro. Paketet består dels av EU:s långtidsbudget för åren 2021–2027 och dels av den så kallade återhämtningsfonden efter coronavirusepidemin.

Budgeten står för 1 074 miljarder euro och coronapaketet för 750 miljarder euro.

Förslaget ska ännu godkännas av Europaparlamentet.

Coronapaketet eller återhämtningsfonden innefattar både direkta bidrag och lån. Andelen bidrag står för 390 miljarder euro och andelen lån för 360 miljarder euro av paketet. Fördelningen mellan bidrag och lån är alltså 52 och 48 procent.

EU-kommissionen föreslog ursprungligen att återhämtningsfonden till 67 procent skulle bestå av bidrag och 33 procent av lån, men Finland och den så kallade sparsamma fyran – Nederländerna, Österrike, Sverige och Danmark – krävde en högre andel lån.

Långtidsbudgeten är på samma nivå som under de föregående sju åren.

Under förhandlingarna kom EU-länderna överens om att använda 30 procent av återhämtningsfonden för klimatvänliga lösningar.

Finlands andel och betalningar

Under den kommande sjuåriga perioden får Finland 11,1 miljarder euro i budgetpengar av EU och betalar 16,7 miljarder euro. Finlands ställning som nettobetalare blir något bättre än de övriga ländernas, eftersom nettobetalningarna för Finlands del ökar mindre än för andra länder.

Finland får 3,2 miljarder euro under åren 2021–2023 genom återhämtningsfonden. På lång sikt, det vill säga åren 2021–2058, betalar Finland totalt 6,6 miljarder euro för paketet.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Tämän tiedämme EU:n jättisopimuksesta av Yrjö Kokkonen. Artikeln är översatt av Veronica Bogomoloff.

Läs också