Hoppa till huvudinnehåll

Harris, Rice, Warren eller ett överraskningsnamn? Vi presenterar de hetaste namnen inför slutspurten i Joe Bidens jakt på lämplig kvinna till vicepresidentkandidat

Collage av tre bilder: Kamala Harris, Elizabeth Warren och Susan Rice.
Joe Biden väntas inom kort offentliggöra vilken kvinna som blir hans vicepresidentkandidat. Blir det någon av de här tre? Collage av tre bilder: Kamala Harris, Elizabeth Warren och Susan Rice. Bild: Collage: EPA / Alamy / All Over Press Kamala Harris,Elizabeth Warren,Susan Rice,Joe Biden,USA,Presidentvalet i USA 2020

Inom kort kommer demokraternas presidentkandidat i USA, Joe Biden, att välja vicepresidentkandidat inför presidentvalet i november.

Biden meddelade tidigt i våras att valet kommer att falla på en kvinna. Svenska Yle analyserade vicepresidentspelet i slutet av mars i år.

Det politiska landskapet i USA har ändrat märkbart sedan dess.

Afroamerikanen George Floyds död efter ett brutalt polisingripande i Minneapolis gav upphov till en våg av demonstrationer mot polisvåld och rasism runtom i landet.

Mielenosoittajien joukko seisoo mellakkavarusteissa olevan poliisiketjun edessä ja pitää käsiään ylhäällä. Taustalla näkyy Valkoinen talo ja Andrew Jacksonin patsas.
Demonstranter protesterar mot polisbrutalitet i Washington D.C. Mielenosoittajien joukko seisoo mellakkavarusteissa olevan poliisiketjun edessä ja pitää käsiään ylhäällä. Taustalla näkyy Valkoinen talo ja Andrew Jacksonin patsas. Bild: Michael Reynolds / EPA LaFayette Park,Washington (DC),demonstrationer,Black Lives Matter,Andrew Jackson

Diskussionen om rasmotsättningar och polisbrutalitet, särskilt mot afroamerikaner, blossade upp på ett sätt som fick många att dra paralleller till 1960-talet.

Det fick följder också för spelet kring vicepresidentposten.

Minnesotasenatorn Amy Klobuchar, som länge var favorittippad för uppdraget, meddelade i juni att hon drar sig ur kampen. Klobuchars tidigare hantering av fall som involverat polisvåld under sin tid som åklagare blev en alltför stor belastning.

Joe Biden leendes vid ett poedium.
Joe Biden är demokraternas presidentkandidat. Joe Biden leendes vid ett poedium. Bild: AFP / Lehtikuva Joe Biden

Klobuchar sällade sig snabbt till den växande skaran av demokratiska partiaktiva som anser att Biden i kölvattnet av George Floyd-protesterna bör välja en afroamerikansk kvinna till sin vicepresidentkandidat.

Coronaläget har inte förbättrats i USA - och det har verkat till Joe Bidens favör

Samtidigt fortsätter coronapandemin att drabba stora delar av USA hårt. I skrivande stund har omkring 140 000 personer dött till följd av viruset.

Amerikanernas förtroende för den sittande presidenten Donald Trumps hantering av coronakrisen har minskat sakta men säkert.
Sex av tio amerikaner ger presidenten tummen ner för coronahanteringen i en färsk mätning.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lehdistötilaisuudessa Valkoisessa talossa.
Donald Trump halkar efter Joe Biden i gallupmätningarna. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lehdistötilaisuudessa Valkoisessa talossa. Bild: Saul Loeb / AFP Donald Trump,Vita huset

Trumps polariserande uttalanden i samband med George Floyd-demonstrationerna har inte heller fått ett gott vitsord av amerikanerna.

Det har gynnat Joe Biden, som nu öppnat upp ett tvåsiffrigt försprång enligt vissa opinionsmätningar inför presidentvalet.

Hur påverkar dessa omständigheter valet av vicepresident?

Biden har lovat ge sitt besked senast i början av augusti.

Vi analyserar här de hetaste namnen inför slutrakan.

Kamala Harris - favorit nummer ett

Porträtt på en allvarlig Kamala Harris.
Erfaren och stridbar. Kamala Harris är mångas största favorit i vicepresidentspekulationerna. Porträtt på en allvarlig Kamala Harris. Bild: imago images/MediaPunch/ All Over Press Kamala Harris

Den 55-åriga Kaliforniensenatorn och tidigare presidentkandidaten Kamala Harris har hela tiden figurerat som en av favoriterna i vicepresidentspelet.

Trots att Harris åklagarbakgrund i sin hemdelstat hamnat under lupp efter George Floyd-protesterna, är hon fortfarande största favoriten både hos vadslagsninsbyråer och många politiska bedömare.

Harris har ofta betonat vikten av att respektera rättsstaten och kritiserat president Donald Trump de gånger han agerat på ett sätt som gått emot rättsstatsprincipen.

Harris fräna framtoning, kampanjrutin och politiska erfarenhet gör henne till ett tryggt val i många demokraters ögon.

Kritiker påminner om Harris verbala angrepp mot Biden i den första demokratiska primärvalsdebatten i fjol, medan andra avfärdat incidenten som en bagatell som saknar betydelse över ett år senare.

Biden har berömt Harris för att vara en person med förutsättningar att bli “vicepresident eller president en vacker dag”. Hon är vid sidan av Elizabeth Warren det mest populära namnet också bland demokratiska partiaktiva i olika utfrågningar.

Som afroamerikansk kvinna med indiskt påbrå och en stark bakgrund inom domstolsväsendet vore Harris på mer än ett sätt ett historiskt val till vicepresidentkandidat.

Susan Rice - en utrikespolitisk expert med gedigna meriter och en nära relation till Joe Biden

Susan Rice håller i en mikrofon.
Susan Rice har seglat upp som ett hett namn i vicepresidentspelet. Susan Rice håller i en mikrofon. Susan Rice

När Susan Rice valdes till USA:s FN-ambassadör för åren 2009-2013, var hon den näst yngsta personen och den första afroamerikanska kvinnan på posten.

De senaste veckorna har den utrikespolitiskt meriterade Rice, som doktorerat i internationella relationer, blivit ett hett namn i vicepresidentspekulationerna.

En orsak är att Rice och Biden anses ha en varm inbördes relation efter många år av samarbete i president Barack Obamas administration, där Rice också hann inneha rollen som nationell säkerhetsrådgivare.

Efter uppgifter i början av juli om att Ryssland skulle ha erbjudit talibanerna skottpengar för att döda amerikanska soldater i Afghanistan, har Rice bland annat kritiserat Donald Trump och påstått att presidenten kände till uppgifterna men “vägrade agera”. Vita huset har dementerat påståendena.

Susan Rice är välkänt namn i demokratiska partiet. Hon deltog redan i demokraten Michael Dukakis misslyckade presidentvalskampanj år 1988 och fungerade som utrikespolitisk expert i John Kerrys kampanj år 2004.

Men Rice har aldrig själv ställt upp som kandidat i ett politiskt val.

Det är svårt att avgöra om det är en för- eller nackdel i väljarnas ögon i en presidentvalsrörelse som på många sätt sker under unika omständigheter.

Lättare att förutspå är att republikanerna kommer att angripa Rice åtminstone på den här punkten ifall hon blir Bidens parhäst.

Rice själv har varit försiktig med att kommentera vicepresidentsspelet. Hon har sagt att hon känner sig “hedrad” över att förekomma i spekulationerna men inte velat bekräfta i vilken grad hon fört diskussioner med Joe Bidens kampanj.

Elizabeth Warren - en gräsrotsfavorit som tappat sitt momentum?

Elizabeth Warren talar inför publik i Indianola, Iowa.
Elizabeth Warren antas inte längre höra till de starkaste favoriterna. Elizabeth Warren talar inför publik i Indianola, Iowa. Bild: YLE/Hans-Peter Dhuy Elizabeth Warren

Massachussettssenatorn Elizabeth Warrens starkaste argument för en vicepresidentspost - förutom den imponerande meritlistan - har varit hennes potential att kunna ena ett splittrat, demokratiskt parti genom att mobilisera entusiasm inom demokraternas vänsterfalang.

Men för tillfället tyder mätningar på att det demokratiska partiet står enat bakom Biden. Tidigare Bidenskeptiska vänsterväljare som i primärvalet stött Warren eller Vermontsenatorn Bernie Sanders ser nu ut att ha accepterat Biden som partiets kandidat.

Det, liksom trycket på att välja en afroamerikansk kvinna till uppdraget, kan tala emot Warren.

Ifall Biden ser valet av vicepresidentkandidat som ett led i att förnya och föryngra det demokratiska partiets framtoning, torde valet också falla på någon annan än 71-åriga Warren.

Däremot kan Warrenentusiaster glädjas över att hon ser ut att ha lyckats påverka Joe Bidens politiska agenda redan nu.

Warrens handavtryck kan bland annat skönjas i Joe Bidens storskaliga program för att bekämpa klimatförändringen och skapa sysselsättning, skriver nättidningen Axios.

Biden själv har vidare sagt att att han “stöder Elizabeth Warrens plan” för att reformera konkurslagstiftningen och erbjuda skuldlättnader för amerikaner med studielånsskulder.

Tammy Duckworth - krigsveteranen med en färgstark livshistoria

Tammy Duckworth håller i ett dokument.
Senatorn Tammy Duckworth från Illinois har blivit ett intressant namn i vicepresidentspelet. Tammy Duckworth håller i ett dokument. Tammy Duckworth

Illinoissenatorn Tammy Duckworths namn har seglat upp under den senaste månaden i vicepresidentspekulationerna.

Hon har under sommaren figurerat upprepade gånger på Bidens sociala medier och väckt ett ökat intresse inom Bidens kampanj, rapporterar Politico.

Den 52-åriga Duckworths livshistoria är unik. Hon är dotter till en thailändsk mor och en amerikansk far.

Duckworth är dekorerad krigsveteran och deltog i Irakkriget som helikopterpilot. Under ett krigsuppdrag i Irak år 2004 fick hon båda sina ben bortsprängda.

Duckworth fick uppmärksamhet nyligen, då hon blev påhoppad av Fox News kvällsvärd Tucker Carlson.

Carlson kallade Duckworth en “fegis” som “hatar USA". Han syftade på Duckworths uttalande där hon sade sig välkomna debatten om att ta ner statyer på George Washington och andra personer i den amerikanska historien som i tiderna ägt slavar.

Duckworth besvarade kritiken i skarpa ordalag.

Tammy Duckworth sitter i rullstol mitt i en folkhop och håller tal.
Krigsveteranen Duckworth förlorade sina ben i Irakkriget. Tammy Duckworth sitter i rullstol mitt i en folkhop och håller tal. Tammy Duckworth

Ideologiskt anses Duckworth liksom Biden ligga nära demokraternas mittenfalang. De militära meriterna, den mångkulturella bakgrunden och en frän framtoning anses vara hennes trumfkort.

Det som talar emot Duckworth är att hon inte anses vara lika slipad och påläst som vissa andra tilltänkta kandidater.

Somliga demokratiska partiaktiva befarar också att republikanerna i sin kampanj kommer att utnyttja Duckworths thailändska påbrå i en negativ bemärkelse.

Bubblare: Val Demings, Keisha Lance Bottoms och Karen Bass

Bland andra afroamerikanska kvinnor som förekommit i spekulationerna på sistone återfinns åtminstone Floridas kongressledamot Val Demings, Atlantas guvernör Keisha Lance Bottoms samt Karen Bass, ordförande för gruppen av afroamerikanska kongressledamöter.

Demings hade en framträdande roll i riksrättsförfarandet mot president Donald Trump och är den första kvinnan som varit chef för polisen i Orlando. I samband med George Floyd-protesterna har Demings profilerat sig som en högljudd förespråkare för en polisreform i USA.

Politikern Val Demings i en talarstol.
Val Demings bakgrund inom polisväsendet ses både som en för- och nackdel i det rådande politiska klimatet. Politikern Val Demings i en talarstol. Val Demings

Bottoms kommer från en anspråkslös bakgrund. Hon uttryckte sitt stöd för Biden redan i fjol och har profilerat sig i kampen för anti-rasism och social rättvisa.

Karen Bass är kongressledamot från Los Angeles som anses vara populär bland alla falanger inom det demokratiska partiet.

Däremot verkar Georgiademokraten Stacey Abrams inte längre vara aktuell. Abrams själv uppgav i juni att Bidens kampanj inte haft kontakt med henne i anslutning till vicepresidentskapet.

Vissa ser att Joe Biden kan gynnas av att välja en mindre känd kvinna, som till exempel Bass eller Bottoms, till sin vicepresidentkandidat i ett läge där han åtnjuter ett betydande försprång i opinionsmätningarna.

Då riskerar han själv inte att hamna i skymundan av en alltför lyskraftig eller polariserande parhäst, spekulerar bland annat The Atlantic.

Kan Bidens parhäst bli den mest inflytelserika vicepresidenten någonsin i USA?

På grund av Bidens höga ålder och den djupa kris som kommer att prägla USA ännu i flera år, kan Bidens vicepresident få ett stort inflytande ifall demokraterna segrar i presidentvalet.

- Joe Bidens vicepresident blir troligen den mest inflytelserika i amerikansk historia. Trenden går mot allt starkare roll för vicepresidenten i USA, han själv känner till värdet av att ha en vicepresident med stort ansvar, och Biden kommer att ärva en episk katastrof, säger Dan Pfeiffer till The Atlantic.

Pfeiffer var president Barack Obamas närmaste rådgivare under Obamas tid i Vita huset då Biden fungerade som vicepresident.

Men allra först måste Joe Biden och demokraterna vinna presidentvalet.

Opinionsmätningar bådar gott för demokraterna just nu, men mycket hinner ännu förändras under de tre och en halv månader som återstår fram till presidentvalet.

Källor: New York Times, Politico, The Atlantic, Reuters, Los Angeles Times, NPR.

Artikeln uppdaterades 21.7.2020 klockan 11.00. Begreppet färgad ändrades till afroamerikansk.

Artikeln är publicerad 21.7.2020 men lyfts fram igen eftersom Joe Bidens val av vicepresidentkandidat närmar sig.

Läs också