Hoppa till huvudinnehåll

Kristian Pulli slet i månader med den nya hopptekniken – resulterade i nytt finländskt rekord: ”Det var oerhört kämpigt”

Kristian Pulli i ändan av ansatsbanan.
Kristian Pulli har nya rekordhopp i sikte. Kristian Pulli i ändan av ansatsbanan. Bild: Isto Janhunen /Yle friidrottare,längdhopp,tresteg

Friidrottssommaren har bjudit på en veritabel slakt av de finländska rekorden. Det kanske mest imponerande är Kristian Pullis längdrekord. Ett modigt beslut efter förra säsongen lade grunden till den häpnadsväckande resultatutvecklingen.

Längdhopparen Kristian Pulli känner sig som hemma. Han har landat hundratals gånger i längdgroparna vid idrottsplanen i Jämsä.

Pulli pekar på ett specifikt ställe i sanden. Det är långt från plankan, nästan i slutet av gropen.

– Här var det finländska rekordet. Det var det jag alltid drömde om.

Avslappnat rekordhopp

Kristian Pullis dröm blev sann då han hoppade 827 i Esbo i juni. Tommi Eviläs tolv år gamla finländska rekord förpassades till historieböckerna.

Pulli har tittat på rekordhoppet många gånger sen dess.

– Det hoppet såg enkelt ut. Det var viktigt att jag hoppade avslappnat. Men ett helt perfekt hopp var det inte.

Teknikförändringen tog månader att finslipa

Den 25-årige Pulli lyfter fram två orsaker till den starka formkurvan. Dels ett lyckat träningsläger i Florida och dels en justering av hopptekniken.

Pulli hoppar med den så kallade springstilen. I samråd med sin tränare, pappa Seppo Pulli, beslöt han i fjol att han i fortsättningen skulle saxa med benen en extra gång under luftfärden. Tidigare hade han gjort 2,5 saxningar – från och med den här säsongen 3,5.

Pituushyppääjä Kristian Pulli tulee lankulle
Kristian Pulli vid sin gamla hemmaplan i Jämsä. Pituushyppääjä Kristian Pulli tulee lankulle Bild: Isto Janhunen /Yle friidrottare,längdhopp,trestegshoppare

Den extra saxningen innebär att hopparen kan luta sig mer framåt i samband med avstampet.

– Det leder till att hoppet fortsätter bättre och att jag kan löpa mer avslappnat till plankan.

– Jag hade övervägt att göra den teknikförändringen i några år. Nu fattade vi beslutet och det klaffade.

"Ett av de viktigaste besluten"

Det hela gick emellertid inte i en handvändning. Det tog ett par månader innan han gjorde sitt första lyckade hopp med den nya tekniken.

– Det var oerhört kämpigt. Det tog otaliga timmar. På våren började det fungera. Att justera tekniken var ett av de viktigaste besluten jag fattat under min karriär, betonar han.

På grund av coronapandemin får Pulli inte mäta sig med världseliten i stortävlingar den här sommaren. I stället hoppas han kunna prestera på jämngod nivå hela säsongen. Att resultat över åtta meter skulle vara vardagsmat.

– Det är möjligt att jag är i ännu bättre form nästa år. Det skulle vara viktigt att kunna prestera långa hopp i varje tävling.

– Jag väntar med iver på de internationella tävlingarna. Förhoppningsvis får jag delta i Diamond League i augusti.

Snabbheten har kommit med åren

Alldeles i närheten av idrottsplanen i Jämsä skymtar en ishall. Pulli berättar att den är välbekant för honom. Han spelade tidigare ishockey och höll dessutom på med orientering.

Han tror att den mångsidiga bakgrunden är en orsak till att hans snabbhetsegenskaper har utvecklats först på senare år. Han löpte nytt personligt rekord på 100 meter – 10,62 – tidigare i sommar.

– Orienteringen och ishockeyn fördröjde utvecklingen av min explosivitet. Det är ett positivt att den egenskapen blir bättre fortfarande.

Kristian Pulli hoppas längd.
Kristian Pulli gjorde sin stortävlingsdebut på seniornivå i EM 2018. Kristian Pulli hoppas längd. Bild: imago images / Beautiful Sports/ All Over Press Kristian Pulli

Han var också en duktig trestegshoppare. Hans rekord är över 16 meter och han tog sitt första guld i Kalevaspelen i tresteg.

– Jag tål smällar tack vare tresteget. Jag kan göra träningar som många längdhoppare inte klarar av.

Kristian Pulli för sitt finger ännu längre bort vid längdgropen. Han pekar mot Mike Powells världsrekord på 895. Den andra handen är en dryg halvmeter närmare plankan.

– Så här långt återstår till världsrekordet. Det är inte längre så långt borta.

Texten baserar sig på Yle Urheilus artikel: Kristian Pullin huiman SE-hypyn taustalla on iso muutos, jota pituushyppääjä työsti kuukausikaupalla: ”Se oli tuskien taival”